Op donderdagavond 20 mei werd de essaybundel Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021. De prijs — een geldbedrag van €7.000 en een trofee ontworpen door Alma Teer (student Gerrit Rietveld Academie) — werd dit jaar voor de twaalfde keer overhandigd, tijdens de uitreiking in De Balie in Amsterdam.

De Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021 (€1.500 en trofee) voor het beste nog niet eerder gepubliceerde essay bij het thema ‘Nooit meer stil’ ging naar Münise Yavuz voor haar essay ‘De flat’.

Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021

De jury – Lotfi El Hamidi, Arjen Fortuin, Jannah Loontjens en Manon Uphoff, onder voorzitterschap van Mirjam van Hengel – maakte een keuze uit 127 ingezonden essaybundels uit 2019 en 2020. Naast winnaar Sinan Çankaya waren genomineerd: Waagstukken van Charlotte Van den Broeck (Arbeiderspers), Zelfverwoestingsboek van Marian Donner (Das Mag), Dag nacht licht toch van Sytske Frederika van Koeveringe (De Bezige Bij) en Frictie van Miriam Rasch (De Bezige Bij).

Uit het juryrapport over Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya:
‘Çankaya koppelt zijn persoonlijke worsteling met identiteit aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zonder zoetsappige pleidooien voor tolerantie en verdraagzaamheid, maar mét de broodnodige nuance in een gepolariseerd en soms giftig debat over de multiculturele samenleving. Daarbij ontziet hij zichzelf niet: hij toont zich kwaad, bloedeerlijk en onzeker, en zijn sprekende, persoonlijke voorbeelden missen nergens hun doel. Mijn ontelbare identiteiten is een essay dat er op elke bladzijde toe doet.’

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Groot zijn o.a. Carolina Trujillo, Sana Valiulina, Arjen van Veelen, Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David Van Reybrouck, Tijs Goldschmidt en Marja Pruis.

Jan Hanlo Essayprijs Klein 2021 naar Münise Yavuz

Uit 121 geanonimiseerd gelezen inzendingen voor de Essayprijs Klein 2021 koos de jury het essay ‘De flat’ van Münise Yavuz als winnaar. Naast haar essay waren genomineerd: Christine Geense met ‘De onzichtbare radio’ en Bauke Vermaas met ‘Je zou willen schrijven’.

Uit het juryrapport over Yavuz’s essay: ‘Dit essay schrijft tevoorschijn hoe de geluiden van de stad, waar mensen dicht opeen wonen, veiligheid en vertrouwen diepgaand kunnen ondermijnen. Hoe stilte een schaarse luxe kan zijn, slechts bereikbaar voor wie zich een groot huis kan veroorloven; de rest zal dat wat ze verafschuwt moeten leren aanvaarden, daar helpt geen lieve oordop aan. Hoe, ten slotte, een flat kan worden als het hol in Kafka’s gelijknamige verhaal dat Yavuz citeert: een burcht die van binnenuit angst kweekt.‘
Het essay van Münise Yavuz wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer van 26 mei 2021.

Over de Jan Hanlo Essayprijs
De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt in 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver. De Jan Hanlo Essayprijs Groot – voor de beste essaybundel – is de belangrijkste essayprijs van Nederland. De Jan Hanlo Essayprijs Klein is de prijs voor het beste ongepubliceerde essay.

De prijzen werden uitgereikt vanuit De Balie in Amsterdam (via livestream) tijdens een avondvullend programma over essayistiek, georganiseerd door SLAA. Carolina Trujillo (winnaar Essayprijs Groot 2019) hield de traditionele Hanlo-lezing, Jan Postma sprak een column uit over de staat van het essay en presentator Ellen Deckwitz ging met de vijf genomineerden van de Essayprijs Groot 2021 in gesprek.

Jan Hanlo Podcast
In aanloop naar de prijsuitreiking maakte De Groene Amsterdammer de Jan Hanlo Podcast, waarin Ellen Deckwitz de vijf genomineerden van de Essayprijs Groot 2021 interviewde over hun boek. De vijf afleveringen kunt u terugluisteren.