Deze week in De Groene

Sinistere, schimmige Sepp en zijn voetbalmaffia

Onder voorzitter Sepp Blatter heeft de wereldvoetbalbond Fifa zich ontwikkeld tot een corrupte geldmachine. Europese voetbalbonden die jarenlang hun ogen hiervoor sloten, vragen nu om het aftreden van de Zwitser. Toch is het maar de vraag of zijn val nabij is.

Medium opening rtxvrte

Dat blijkt uit een reconstructie van de recente Fifa-jaren die deze week in De Groene verschijnt. De belangen op de achtergrond zijn te groot, en Blatter zelf vecht voor zijn plek in de geschiedenis.

Met de komst van voorzitter Joan Havelange in 1974 transformeerde de Fifa binnen een paar jaar volledig. ‘Binnen enkele jaren was de cultuur binnen de Fifa omgedraaid naar geld, commercie en merken. En natuurlijk naar corruptie’, stelt Thomas Kistner, redacteur van de Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung en auteur van het boek Fifa Maffia. Onder invloed vande Adidas-directeur Horst Dassler werd een heel nieuw commercieel concept rond sport opgezet. Met de Britse reclameman Patrick Nally bedacht Dassler reclameconcepten voor de Fifa en het ioc, en ontwikkelde hij methoden om uitzendrechten voor sportwedstrijden te verkopen. Om die rechten te ‘kopen’ richtte de Duitser het Zwitserse bedrijf isl op, dat op wonderbaarlijke wijze decennialang de rechten voor een spotprijs van de Fifa verwierf. Voornaamste partner werd Coca-Cola, dat een reputatie te verliezen had als breekijzer van Amerikaans imperialisme, en meteen een 25-jarig contract met de Fifa tekende.

De oude secretaris van de Fifa, dr. Käser, werd na een jarenlange smeercampagne, beschuldigingen en bedreigingen weggejaagd. In zijn plaats kwam uiteraard iemand uit de entourage van Horst Dassler: de kleine Zwitser Joseph ‘Sepp’ Blatter, die in 1974 op het Adidas-hoofdkantoor werd voorbereid op zijn taak van het plooien en schikken van voetbal- en Fifa-regels naar commerciële belangen. De 78-jarige Blatter is inmiddels al zestien jaar president van de Fifa. ‘Het is bijna onvoorstelbaar, maar de huidige wereldsport wordt nog steeds gedomineerd door een piepkleine groep mensen die in de jaren zeventig en tachtig werden uitgezocht door Horst Dassler’, zegt Thomas Kistner vanuit Brazilië, waar hij voor zijn krant het Braziliaanse elftal volgt. ‘De Fifa en het ioc zijn de grootste organisaties in de sport. Havelange en Blatter heersten al die tijd over de Fifa. Het ioc werd destijds geleid door Samaranch en nu door Dasslers ex-medewerker Thomas Bach. En het vreemdste is dat Dassler zelf stierf in 1987. Als je zo’n script zou willen verkopen aan Hollywood zou niemand het willen.’

Het volledige artikel over Blatter en zijn voetbalmaffia verschijnt deze week in De Groene_. U kunt het stuk lezen als u abonnee bent, door aanschaf van een weekabonnement, of via Blendle._