Veel actiever dan lopen, fietsen of autorijden wordt het meestal niet. Dat is te beperkt, aldus Britse architectuurhistoricus Iain Borden. Kijk

naar de stadsbeleving van de skateboarders. Door hun jeugdig enthousiasme en lichamelijk plezier creëren ze hun eigen ruimte, hun eigen steden, en hun eigen architectuur. Juist door zich te ontworstelen aan de ‘ruimtelijke censuur’ komen ze tot een herdefiniëring van de stedelijke omgeving.

Skateboarders verkennen de grenzen van de stedelijke omgeving door elementen te gebruiken die anderen vaak niet zien, en ook niet of nauwelijks gebruiken. Ze ontdekken in bloemperken, railings en muren het onverwachte potentieel van de stad als gigantische speeltuin. Hierdoor worden skaters vaak weggezet als vandalen die zich net als daklozen ophouden in semi-gecontroleerde ruimtes tussen privaat en openbaar domein in. In de strijd om een duidelijke eigen sociale plek riskeren ze boetes, en zelfs gevangenschap.

Iain Borden (Oxford, 1962) is architectuurhistoricus en hoofd van Bartlett School of Architecture in Londen. Zijn interesse gaat zowel uit naar het ontwerp als de beleving van de stedelijke omgeving, waarbij hij zich vooral richt op de manier waarop mensen zonder architectuurachtergrond hun omgeving begrijpen. Hij is o.a. auteur van ‘Skateboarding, Space and the City: Architecture and the Body’ (Oxford, Berg, 2001) en werkt momenteel aan de publicatie ‘Drive: Automobile Journeys through Cities, Architecture & Film’ (Reaktion Books).
http://en.wikipedia.org

Deze lezing maakt tevens deel uit van het randprogramma bij de tentoonstelling Raphaël Zarka ‘Gibellina’.

Donderdag 9 juni 2011, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels

(Persbericht)