De ambiance van grauwe overheidsgebouwen, bevolkt door bureauchefs en klerken die er een zeker behagen in scheppen hun cliënten met ondoorzichtige formaliteiten aan het lijntje te houden, vormt de achtergrond van Kafka’s beroemdste roman Der Prozess (postuum gepubliceerd in 1925).

De hoofdpersoon Josef K. wordt in staat van beschuldiging gesteld, komt na een aanvankelijke vorm van huisarrest weer op vrije voeten, maar dient zich op gezette tijden te komen ver antwoorden voor de rechtbank. Waar die rechtbank gevestigd is, wie precies de rechters zijn, hoe hij zich kan verdedigen, en - het allerbelangrijkste! - wat hem precies ten laste wordt gelegd, blijft in nevelen gehuld. Criminoloog Willem de Haan ontraadselt vanuit de context van de roman wat Josef K. misdaan kan hebben. Schrijvers die Kafka bewonderen gaan een krachtmeting met hem aan. Bart Koubaa en Mohana van de Kroonenberg schrijven een verhaal over iemand die nergens aankomt, in de geest van Het slot. Jamal Ouariachi schrijft over Gregor Samsa, vanuit het perspectief van een van zijn familieleden. Marja Pruis beschrijft een gedaanteverwisseling in een dier naar eigen keuze. De schrijvers lezen hun Kafkaiaanse verhalen voor en geven een toelichting. Cor de Back presenteert de avond

I.s.m. Goethe-Institut

De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam. Reserveren: 020-5535100 (16-17 uur) of www.debalie.nl. Entree: € 10,00; € 8,00 (CJP/Pas65/Stadspas); € 5,00 (Studentenkaart).

(Persbericht)