Er gaat geen dag voorbij zonder ‘nieuws’ over Hillary’s e-mails nu de fbi onderzoek doet naar haar mailgedrag. Veel heeft dat nog niet opgeleverd. Zo presenteerde de doorgaans serieuze politieke website Politico bij gebrek aan belastende e-mails een lijst met de ‘elf extravagantste “thank you”-mails’.

Toch zal Clinton spijt als haren op haar hoofd hebben van haar besluit om als minister van Buitenlandse Zaken een privé-e-mailaccount te gebruiken en niet die van het ministerie. Eind vorig jaar droeg ze de e-mails over aan het ministerie, omdat die nu eenmaal eigendom zijn van de staat. Al gauw bleek dat ze slechts de helft van haar mails had gegeven: de andere helft was namelijk privé – ‘yogalessen, familievakanties en dergelijke’, zegt Clinton daarover – en zijn met instemming van haar advocaten verwijderd.

Democratische kiezers lijken vrede te hebben met Clintons beroep op haar privacy, maar dat geldt niet voor Republikeinse kiezers – en al helemaal niet voor de Amerikaanse media.

Helaas voor Clinton heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken pas een kwart van haar berichten vrijgegeven. Bovendien schrijft de Amerikaanse wet voor dat de fbi elke e-mail onderzoekt waarin gewag wordt gemaakt van ‘geclassificeerde informatie’, ook als dit zaken betreft die uitgebreid in de media zijn besproken – bijvoorbeeld de aanvallen met drones in landen als Afghanistan en Jemen. Als blijkt dat Clinton of haar medewerkers geheime informatie over een niet door de overheid beveiligd e-mailsysteem hebben gestuurd, dan kan dat serieuze gevolgen hebben.

Vraag maar aan John Deutch, die in 2001 moest opstappen als directeur van de cia toen bleek dat hij top-secret-dossiers op zijn huiscomputer had staan. Of aan generaal David Petraeus, die eerder dit jaar aan rechtsvervolging ontsnapte door te bekennen dat hij zijn maîtresse en biografe toegang had gegeven tot aantekeningen die hij als hoofd van de cia had gemaakt. Zowel Deutch als Petraeus mag geen publieke functies meer vervullen.

Tot nu toe zijn er in Hillary’s e-mails geen tikkende tijdbommen gevonden. In de Miami Herald schreef romancier Carl Hiaasen zelfs: ‘Slaapproblemen? Probeer de e-mails van Hillary Clinton.’ Het fbi-onderzoek gaat echter nog maanden zo niet jaren door. Met tot dinsdag 8 november 2016, de dag waarop de Amerikanen hun president kiezen, de kans op die ene fatale onthulling.