Uit een rondvraag van de Sjanghaise vestiging van de Nederlandse wervingsorganisatie International Top Talent blijkt dat grote bedrijven hun werknemers tegenwoordig vaak compenseren voor de overlast van luchtvervuiling.

Het kost buitenlandse bedrijven steeds meer moeite om hun westerse personeel ervan te overtuigen dat het goed toeven is in de metropool. Wie naar Bagdad of de Nigerdelta wordt uitgezonden, mag een flinke compensatie van zijn werkgever verwachten. Officieel staat Sjanghai (nog) niet op de lijstjes met extreem zware buitenposten, maar ook in de Chinese havenstad wordt compensatie voor hardship uitgekeerd, merkte Rina Joosten van International Top Talent. ‘Er is nog geen geldelijke compensatie, maar mensen krijgen bijvoorbeeld goede maskers voor het hele gezin. Of een toelage voor het kopen van een air purifier.’ Het is onder expats gebruikelijk om in elke kamer van de woning een luchtzuiveraar te zetten. De kosten van zo’n apparaat kunnen in de duizenden euro’s lopen.

‘Door de smog is het lastiger om werknemers op bepaalde posities te krijgen. Voor westerlingen is de smog een belangrijke reden om niet te komen’, zegt Joosten. ‘Veel meer dan voor Chinezen. Onder expats gaat het altijd over de slechte lucht.’ Niet voor niets: het smogniveau steeg vorig jaar tot angstaanjagende hoogten. In Peking stijgen de waarden regelmatig tot ver boven vijfhonderd op de Air Quality Index (aqi). Ter vergelijking: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is twintig het maximum voor een gezonde lucht. Sjanghai is de grootste stad van China, maar kwam door de gunstige ligging altijd goed weg qua luchtvervuiling. Tot vorig jaar, toen ook daar de score op deaqi regelmatig recordhoogtes bereikte.

Bedrijven betalen nu al wel toelages aan westerse werknemers ter compensatie voor de extreem hoge temperaturen in de zomer, en de lage temperaturen in de winter. Joosten: ‘Ik ken een luchtvaartmaatschappij die zes tot acht maanden een toeslag betaalt vanwege de hitte. Door hun werknemers niet direct financieel te compenseren voor slechte luchtkwaliteit ontlopen bedrijven mogelijke claims op aansprakelijkheid. Immers, wie longkanker krijgt na een periode als expat in Sjanghai, zou zijn werkgever wel eens verantwoordelijk kunnen houden.