
De generatie na Raymond van het Groenewoud werd veiliggesteld op één avond in één zaal: tijdens de toen onvoorstelbaar invloedrijke Rock Rally van weekblad Humo won de band Noordkaap, rond journalist Stijn Meuris, en werd Gorky (later: Gorki), de band rond Luc De Vos, derde. Beide bands kregen meteen een platencontract en samen met De Mens, rond (ook al) journalist Frank Vander linden, combineerden de drie bands opvallend scherpe en intelligente teksten met hits en succes in clubs en op festivals. De teksten van Luc De Vos, een combinatie van verlangen en melancholie, van adolescente naïviteit en poëtische trefzekerheid, zijn ongeëvenaard: ‘Ik zei: niemand houdt van mij/ Met tranen in mijn ogen/ Het is de schuld van de maatschappij/ Ik werd door iedereen bedrogen/ Toen ik een jongen was/ Wou niemand met mij spelen/ Ik was de laatste van de klas/ Daarom ga ik naar bordelen’. In Vlaanderen leidden teksten als deze niet naar de periferie, maar naar gouden platen. En naar nieuwe artiesten, die zagen dat je ook in je eigen taal scherp én succesvol kunt zijn. Zoals hiphopgroep ’t Hof Van Commerce, rond de ook solo succesvolle Flip Kowlier, in meerdere opzichten sterk verwant aan De Vos.
In november 2014 overleed Luc De Vos, en daarmee Gorki. Noordkaap stopte in 2000 en Meuris ging verder in Monza, maar ook die band heeft al acht jaar geen album meer gemaakt. De Vlaamse popmuziek heeft behoefte aan een nieuwe lichting Nederlandstalige bands met een tekstueel scherp randje, en die dienen zich momenteel aan. Een van de meest in het oog springende: Tourist LeMC, die op een unieke manier put uit zowel hiphop (uit Frankrijk, maar ook die van Flip Kowlier) als reggae als kleinkunst, en die net als een generatie voor hem doorbrak tijdens de finale van de Rock Rally, 22 jaar later. Hij won vorig jaar twee Mia’s, de belangrijkste popprijs van Vlaanderen, vernoemd naar de grootste hit van Gorki. Hij is een ontwapenend podiumbeest, dat zowel het zweet tegen de muren kan jagen als luisterliedjes durft te strippen naar de kleinst mogelijke begeleiding van zijn teksten.
Nog geen album uit, maar wel al in staat twee keer de AB, het Paradiso van Brussel, uit te verkopen: het jonge vijftal Bazart, uit Gent en Antwerpen. Ze stonden dit jaar op Pinkpop, maar hadden de pech daar tegenover Doe Maar te zijn geprogrammeerd, ironisch genoeg de meest invloedrijke Nederlandstalige popband ooit. Op de twee ep’s die ze nu uit hebben slaan ze een spannende en interessante brug: tussen teksten in de kleinkunsttraditie en elektronische, dromerige popmuziek. Geweldige zin in de single Goud: ‘Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel’. Ook mooi, in de single Tunnels: ‘Zolang het straks maar overgaat/ Mijn drang naar overmaat’. De nieuwe, sterk in disco gedrenkte single Chaos doet ietwat denken aan De Jeugd van Tegenwoordig. En dat is een compliment, want niemand doet denken aan De Jeugd van Tegenwoordig.
Tourist LeMC staat 19 augustus op Lowlands en treedt 11 november op in Paradiso, Amsterdam. Bazart speelt 27 oktober in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord (via Paradiso)
Beeld: Bazart en Tourist LeMC (Ushua Goeminne)