Willem van Hanegem is terug, als analyticus bij de NOS en als columnist van het Algemeen Dagblad. En hij lijkt opvallend mild, zelfs aardig in zijn commentaren. In een interview met het AD kijkt hij terug op zijn functie van assistent-bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Voordat het Nederlands elftal begin juni afreisde naar Portugal voor het Europees Kampioenschap bereidde het zich voor in Zwitserland. In Zwitserland al, zegt Willem, voelde hij dat het niet goed zat, dat het mis kon gaan. Toen had er nog gesneden kunnen worden, maar Willem wilde Dick Advocaat niet voor de voeten lopen.

Waarop doelt Willem? Zaten er rotte plekken, miste de selectie evenwicht? Als er nog gesneden had kunnen worden, had er ook gesneden moeten worden. Maar dat gebeurde niet. Waarmee heeft de assistent Advocaat nou meer voor de voeten gelopen? Is het niet de taak van de assistent om misstanden te signaleren en dan samen de oplossing te zoeken? Ik geloof onmiddellijk dat Van Hanegem gelijk heeft. Ik heb hier al eerder geschreven dat het Nederlands elftal in Zwitserland bij wijze van spreken trainde zoals wij op woensdagavond met het tweede van SC Buitenveldert trainen, dus gewoon lekker bezig zijn. Bijna zelden was te ontdekken hoe het team zou gaan spelen, wat de bedoeling was. De diepere bedoelingen werden ons als volgers nooit duidelijk.

Na het Europees Kampioenschap enkele spelers gesproken. Ook zij begrepen nauwelijks wat ze in Zwitserland deden, buiten hard werken en in een mooi hotel verblijven. Niemand wist of het 4-4-2 of 4-3-3 zou worden, terwijl van tevoren was gezegd dat in Zwitserland ook tactisch getraind zou worden. Ik herinner me nog dat Boudewijn Zenden vlak voor de wedstrijd tegen Duitsland werd gevraagd of hij linksbuiten kon spelen, terwijl hij was geselecteerd als mogelijke linkshalf of linksback. Dat had hij tijden niet meer gedaan, maar ja, als de bondscoach hem daar wilde, dan zou hij zijn best doen. En zo geschiedde. Het hele elftal speelde matig tegen Duitsland, maar Zenden werd geofferd. Kan allemaal gebeuren, maar het blijft raar dat lang is ontkend dat er iets niet deugde bij het Nederlands elftal. In hetzelfde interview in het AD zegt Van Hanegem dat hij niet wilde zagen aan de stoelpoten van Dick Advocaat. Van snijden houdt Willem ook niet, ook als hij daarmee de stoelpoten van Advocaat had verstevigd. Misschien is niet snijden in overdrachtelijke zin wel hetzelfde als zagen.