Soapster leidt Poolse communisten

Warschau – Dit is waarschijnlijk het enige artikel over Magdalena Ogórek zonder foto. In Polen vulden de foto’s van de presidentskandidaat vaak de hele pagina. Ze prijkte op de omslagen van talloze weekbladen.

Het heeft vast te maken met het verrassingselement: ze is uit het niets naar voren geschoven door de leiding van sdl, de partij van de voormalige communisten. Ook haar uiterlijk speelt een rol. Hoewel smaken verschillen, is het niet gewaagd de blonde dertiger mooi te noemen. Google haar gerust.

Ogórek is tv-presentator, soapacteur, godsdiensthistoricus met een doctorstitel, auteur van het boek Poolse tempeliers: Mythen en werkelijkheid en ze houdt er conservatieve denkbeelden op na, bijvoorbeeld over abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Die opvattingen passen beter bij de twee grote concurrenten van sdl: de pis van voormalig premier Jaroslaw Kaszynski en het burgerplatform van huidig premier Eva Kopacz, opvolger van de naar Brussel vertrokken Donald Tusk.

De pers is genadeloos over de voormalige soapster. ‘Politiek onbenul’ is nog een van de minder stevige kwalificaties. Ook op sociale media is weinig bijval voor haar kandidatuur te vinden. Het helpt niet dat haar achternaam in het Pools ‘komkommer’ betekent en dat er een discussie gaat over de vraag of ze in een vroeger leven nu wel of niet naaktfoto’s van zichzelf in omloop heeft gebracht.

Ze is overigens kansloos. Nadat de ex-communisten in de jaren negentig terug op het pluche waren gekomen, is de partij ten onder gegaan in allerlei corruptieschandalen. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stemde nog maar een paar procent van de Polen op een sdl-kandidaat. Zij die ongelukkig zijn met liberaliseringen en privatiseringen hebben inmiddels onderdak gevonden bij de nationalistische pis. Ogórek verandert daar niets aan: in de peilingen staat ze op vier procent.

De partijleider, voormalig premier Leszek Miller, heeft haar naar voren geschoven, zegt hij, omdat ze nooit betrokken is geweest bij partijruzies en om te laten zien dat sdl niet een club van oude mannen is – als hijzelf. Politiek analisten spreken van een wanhoopsdaad.

Bij haar presentatie bleken zelfs cameramannen haar kandidatuur niet serieus te nemen. Terwijl ze haar plannen ontvouwde (een ‘nationale garde’ van vrijwilligers), konden ze het niet laten shots te maken van haar hoge zwarte hakken, haar handen en zelfs haar borsten, keurig weggestopt in een grijs jurkje.

Overigens weigert ze deze dagen vragen van journalisten te beantwoorden. Wat die foto’s weer iets begrijpelijker maken.