Heijne beschrijft in zijn boek ‘Moeten wij van elkaar houden, het populisme ontleed’, één van de grote vragen van deze tijd: Hoe moeten we het populisme begrijpen en hoe moeten we er op reageren? Heijne staat er om bekend hedendaagse fenomenen kritisch, persoonlijk en genuanceerd te benaderen. Hij verwijst al jaren in publicaties en uitingen naar het humanisme waarbij hij kritisch en positief is.

Het Humanistisch Verbond heeft daarom aan Heijne gevraagd of humanisme het antwoord is op het populisme. Zijn de idealen van het humanisme (gelijkheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en vrijheid) een goed tegenwicht tegen het populisme? Heijne gaat spreken over Militant Humanisme en grijpt terug naar de wortels van het humanisme. Hij onderzoekt op een persoonlijke manier welke van de humanistische waarden weerwerk zouden kunnen geven aan het afnemende geloof van de mens in de mens zelf.

Ineke de Vries, directeur Humanistisch Verbond: ‘Het aantal mensen dat in het humanisme is geïnteresseerd neemt toe. Kennelijk raakt het humanisme een snaar en zien velen het als inspiratiebron in tijden van onzekerheid, platheid en intolerantie. Het humanisme biedt weerwerk tegen plat populisme en polarisatie.’

De Socrateslezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Eerder werd de Socrateslezing uitgesproken door Vincent Icke, Lodewijk de Waal, Fouad Laroui & Paul Scheffer, Beate Roessler & Britta Böhler en Arnold Heertje.

Socrateslezing woensdagavond 14 december 2011, dr. Anton Philipszaal,

Spuiplein 150 in Den Haag. Inloop 19.30 uur. Programma van 20.00 tot 22.00 uur.

Voor meer informatie en aanmelden:

Zie ook: www.socrateslezing.nl en www.humanistischverbond.nl.