Sam Youkilis

De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die vooralsnog niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die ongezien blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de roep om kunst luider lijkt te klinken dan ooit tevoren. Daarom tippen wij de beste cultuur voor de thuisblijver. Kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici.

Vandaag de tips van Walter van der Kooi, Basje Boer, Jan Postma en Koen Kleijn.

1. Cinekid

Cinekid heeft een lijst van vijftien speelfilms opgesteld, gratis te zien via NPO Start. Voor kleintjes tot en met pubers. Van Het paard van Sinterklaas (4-10) tot 12+: Dunya & Desie (de film) en Jongens (over ontluikende homoseksualiteit). Prachtig. (WvdK)
cinekid.nl

2. Diego Maradona (Picl)

Picl is het sympathieke streamingplatform waar je per film betaalt (geen abonnement nodig) en waarmee je ook de filmtheaters steunt (iets wat ze momenteel hard kunnen gebruiken). Een van de films in hun huidige aanbod is de documentaire Diego Maradona (Asif Kapadia, 2019), die ik vorig jaar met enige tegenzin bekeek, mijn Maradona-haat ten spijt, om uiteindelijk diep ontroerd, en geheel genezen van mijn aversie, de bioscoop te verlaten. Wat een meeslepende, integere, humane film – zeker niet alleen voor fans van Maradona, of zelfs maar van voetbal. (BB)

3. Fotografie

Tinycactus is de nom de plume van KangHee Kim (1991). De in Seoul geboren maar in New York woonachtige fotografe maakt dromerige fotocollages die in zekere zin gemaakt lijken voor dit historische moment waarop een groot deel van de wereldbevolking aan huis gekluisterd is. Het zijn banale beelden die door soms subtiele, soms ingrijpende beeldbewerking een surrealistische laag hebben gekregen, de ondergaande zon en dramatische wolkenpartijen zijn terugkerende thema’s. Het escapisme en gevoel van vrijheid dat de beelden uitstralen hangen direct samen met haar eigen situatie: KangHee kan door visa-problemen niet vrij reizen.

Niemand op Instagram reist vrijer, zo lijkt het, dan Sam Youkilis. Youkilis is wat mij betreft de mooiste ster aan het Instagram-firmament. Of zoals The Paris Review het een paar weken geleden samenvatte: ‘In the hellscape of Instagram lies a savior, Sam Youkilis.’ Youkilis is een reisfotograaf met een grote interesse in lokale eetculturen. Maar dat zijn woorden die zijn werk tekort doen. Zijn Instagram biedt een eindeloze stroom miniatuurportretten in kalme, bijna statische video’s die tegelijkertijd een verbaasde distantie en een warme blik op de zijn ding doende mens biedt. Nu de wereld langzaam tot stilstand komt zal ook Youkilis waarschijnlijk weinig reizen, maar zijn archief aan Instagram-stories biedt genoeg troostrijke beelden om ons leed tot juni te verzachten. (JP)

4. Opera, theater

De Met in New York streamt gratis (oudere) opera’s: binnenkort is het Wagner Week, met op zondag 29 maart Tannhäuser (2015), met Eva-Maria Westbroek. metopera.org

De Staatsoper van Wenen heeft het archief opengezet, en streamt elke dag een andere opera, van Falstaff tot Eötvös. staatsoperlive.com

Het platform Marquee TV biedt klassieke en hedendaagse theater-, opera- en balletvoorstellingen van onder meer het Glyndebourne Festival en de Royal Shakespeare Company. De gratis proefperiode is uitgebreid tot 30 dagen; u kunt er altijd weer vanaf. marquee.tv (KK)

5. Kamermuziek

Ook kamermuziek is er volop, letterlijk: celliste Yo-Yo Ma zit thuis en speelt korte #SongsofComfort op Twitter, Facebook en Instagram. Gautier Capuçon, ook cellist, twittert dagelijkse porties Bach vanuit Parijs. (KK)