De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Spaans erelintje voor Maria

Barcelona – En de Gouden Medaille voor Politieverdiensten gaat naar… de maagd Maria! Om precies te zijn naar Nuestra Señora María Santísima del Amor, zeg maar Onze Superheilige Mevrouw Maria van de Liefde.

We hebben het over de hoogste onderscheiding van het Spaanse landelijke politiekorps, vorige week toegekend door minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz. Een serieuze zaak dus. De minister, lid van de rechtse Volkspartij, is een uiterst religieuze man en staat niet bekend om zijn gevoel voor humor. Met de toekenning van de onderscheiding is bovendien een serieus geldbedrag gemoeid. In dit geval zal de onderscheiden maagd het echter alleen met de eretitel moeten doen.

Waar heeft Onze Superheilige dit lintje aan te danken? In het Zuid-Spaanse Málaga heeft deze versie van de maagd (een van de vele die in omloop zijn) een broederschap. En nu heeft deze broederschap de afgelopen jaren zo uitmuntend samengewerkt met het nationale politiekorps tijdens de paasweek, de Semana Santa die hier altijd met passie wordt gevierd, dat het lintje voor de maagd meer dan verdiend was. Inderdaad: voor de maagd, niet voor de broederschap.

Het is niet de eerste keer dat Fernández Díaz geloof en werk door elkaar haalt. ‘Ik ben er zeker van dat de Heilige Teresa van Jezus voor Spanje zal bemiddelen in deze zware tijden’, zei de minister toen hij onlangs een nieuwe route presenteerde op de toeristenbeurs in Madrid.

Fernández Díaz is ook niet de enige gezagsdrager die de maagd graag het werk laat doen. Zo toonde minister Fátima Báñez van Werkgelegenheid zich een tijdje terug geëmotioneerd door ‘het geschenk dat de maagd van El Rocío had gegeven in de strijd tegen de crisis en voor het welzijn van de burger’. Toch liet de minister de maagd niet al het werk alleen opknappen. Báñez droeg zelf haar steentje bij door een belastingaftrek van 95 procent aan te kondigen voor de bedrijven die het jubeljaar van de plaatselijke maagd wilden sponsoren. Viva la Virgen del Rocío!

Gewone Spanjaarden gaan nauwelijks naar de kerk. Maar ze hebben in 2011 een regering in het zadel geholpen waarin de ultrakatholieke vleugel van de Volkspartij zwaar vertegenwoordigd is. In Catalonië zijn verschillende burgerinitiatieven intussen een campagne gestart voor onafhankelijkheid. Hun leus: wij willen een normaal land.