Barcelona – ‘Wij blijven de straat bezetten zolang wij daar zin in hebben. Want wij zijn de Nationale Politie en de Guardia Civil. Wij zijn de garantie van het recht in Spanje. Geen enkele klotepoliticus zal ons afnemen wat ons toekomt.’ De protesterende politieman verhult zijn identiteit achter een anonymous-masker. Met enkele duizenden collega’s demonstreert hij bij het parlement in Madrid voor ‘gelijk loon’. Velen dragen ook een masker. Gewapend met Bengaals vuur, rookbommen en rotjes breken ze door het politiecordon dat hen op afstand moet houden van het parlement.

Normaal gesproken kun je dat beter niet doen, door het cordon breken. Wie dat waagt kan rekenen op hardhandige arrestatie, gerechtelijke vervolging en een zware straf. Maar vandaag ligt dat anders. De dienstdoende agenten blijven passief. Ze laten hun demonstrerende collega’s oprukken tot aan de poorten van het parlement. ‘Jullie krijgen oorlog!’, schreeuwt de gemaskerde agent. Zijn dreigement is gericht tegen de regering. Naast hem staat een ongemaskerde agent. Zijn naam is Alejandro León, actief YouTuber, woordvoerder van de grote politiebond en een van de organisatoren van het protest. León knikt en waarschuwt dat dit nog maar het begin is.

De Spaanse agenten hebben de oorlog verklaard aan de progressieve coalitie van Pedro Sánchez en Pablo Iglesias, een oorlog die wordt gesteund door de drie rechtse partijen (PP, C’s en Vox) en de grote commerciële omroepen. Agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil hebben voor Spaanse begrippen geen slecht loon, maar ze willen hetzelfde salaris als de regionale korpsen van Catalonië en Baskenland, waar het levensonderhoud duurder is dan gemiddeld in Spanje. De regering heeft al flinke loonstijgingen doorgevoerd en nieuwe toegezegd, maar wil geen automatische koppeling. Dat zou de staatsbegroting afhankelijk maken van beslissingen van regionale regeringen, is het argument.

Het politieprotest is ook ideologisch. Het is een publiek geheim dat veel van de 130.000 agenten van de Nationale Politie en de Guardia Civil stemmen op de extreem-rechtse partij Vox. Alejandro León is een van hen. Op een video is te zien hoe hij een mes cadeau krijgt van een collega. ‘Wat gaaf! Wat een hoop mensen ga ik hiermee vermoorden!’ roept León uit onder bulderend gelach van de agenten. ‘Minderjarige immigranten kunnen hun borst natmaken!’ Het OM zag er geen haatdelict in.