Barcelona – Anderhalve week slapen ze nu al op straat. De camera’s zijn verdwenen, maar de nachten zijn ijzig koud. En vochtig, zo dicht hier aan zee. ’s Nachts vriest het net niet. Ze proberen er het beste van te maken, de honderd Afrikaanse migranten die in Badalona op straat zijn gezet. Ze bivakkeerden in een leegstaande fabriekshal zonder water en licht in deze voorstad van Barcelona. Zes jaar geleden werd het pand gekraakt, en voorzover bekend heeft het bestemming noch kopers. Toch vond de eigenaar, de ‘slechte bank’ Sareb, dat de bewoners eruit moesten. En wel dringend.

De Sareb, tijdens de financiële crisis door de staat opgericht om de waardeloze vastgoedjunk van een onverantwoord speculerende banksector over te nemen, kende geen mededogen. De rechter die het ontruimingsbevel tekende ook niet. Naar een verzoek om de ontruiming drie maanden uit te stellen tot na de winter werd niet eens geluisterd, klaagde advocate Sònia Olivella.

En zo knuppelde de Mobiele Eenheid zich een weg naar de poort van de hal, geblokkeerd door een groepje activisten en sympathisanten van de bewoners. Twee parlementariërs van de linkse partij cup liepen klappen op. De burgemeester van Badalona, de sociaal-democraat Rubén Guijarro, verdedigde het politieoptreden. Hij had zich tegen uitstel van de ontruiming gekeerd. De reden: de bewoners verbleven daar in ‘mensonwaardige omstandigheden’.

Voordat de ME ingreep hadden de bewoners hun biezen al gepakt. Ze hebben geen verblijfsvergunning en waren bang om geïdentificeerd te worden. ‘Als de politie me te pakken krijgt, krijg ik een uitzettingsbevel en wordt het nog moeilijker om papieren te krijgen’, zei een Nigeriaanse man. Om dezelfde reden meldde zich bijna niemand voor hulp bij de gemeentelijke sociale dienst. Een Afrikaanse vrouw gaf de burgemeester deels gelijk. ‘De fabriekshal was inderdaad geen plek om te leven’, zei ze. ‘Alleen is op straat slapen nog erger.’

Onder ‘het progressiefste kabinet uit de historie’ is de positie van de naar schatting 600.000 illegalen in Spanje niet verbeterd. Ze zijn nog even rechteloos en machteloos als altijd, ondanks de beloftes van premier Pedro Sánchez uit de oppositietijd.

Met de Sareb gaat het daarentegen uitstekend. Onlangs nam de Spaanse regering de volledige schuld van de slechte bank over, in totaal 35 miljard euro.

Het aantal in 2022 getelde doden en vermisten aan de buitengrenzen van Europa, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 37