Barcelona – Sinds eind februari zit Pablo González (39) in een Poolse cel. De Baskische journalist, correspondent Oost-Europa, de Balkan en de Kaukasus, werd door de geheime dienst opgepakt in Przemyśl, aan de grens met Oekraïne. Hij deed daar verslag van de humanitaire crisis als gevolg van de oorlog. González wordt beschuldigd van ‘spionage voor de Russische militaire inlichtingendienst’, een misdrijf waar tien jaar cel op staat. Tot nu toe hebben de Poolse autoriteiten geen bewijzen op tafel gelegd. Intussen zit González al ruim drie weken in totale isolatie. Alleen de Spaanse consul heeft hem eenmaal mogen bezoeken.

Begin februari was González ook al in Kiev opgepakt en ondervraagd. Hij wilde naar het conflictgebied in het oosten van Oekraïne reizen, maar de geheime dienst belette dat omdat hij een ‘Russische spion’ zou zijn. Hij kreeg drie dagen om Oekraïne te verlaten. González ontkende de aantijgingen. ‘Ik weet niet wat ze willen verzinnen’, zei hij. ‘Welke geheimen heb ik doorgespeeld, met wie heb ik contact gehad? Het is belachelijk.’

Pablo González vindt zichzelf geen oorlogscorrespondent. Hij is correspondent in een gebied waar het de laatste tijd vaak oorlog is. De oorlog zocht hém op, niet hij de oorlog. Dat is een belangrijk verschil, zegt hij. Want wat kun je als journalist toevoegen aan de kennis over een conflictgebied als je de taal niet spreekt, geen contacten ter plekke hebt en niet beschikt over kennis van de achtergronden?

In zekere zin is González zelf een kind van de oorlog. Hij werd in 1982 in Moskou geboren als kleinzoon van een van de duizenden kinderen die tijdens de Spaanse Burgeroorlog door hun republikeinse ouders naar de Sovjet Unie werden gestuurd om te ontsnappen aan de bommen en represailles van de fascistische internationale van Hitler, Mussolini en Franco. Toen hij negen was verhuisde Pablo met zijn moeder naar Baskenland. Hij heeft een Spaans en een Russisch paspoort. Het lijkt erop dat dit laatste hier en daar irritaties oproept. En natuurlijk het feit dat zijn verslaggeving zich niet beperkt tot Russische excessen, maar ook de wreedheden van de Oekraïense kant laat zien. Voor de duidelijkheid: hij veroordeelt de invasie van Oekraïne.

Advocaat Gonzalo Boye vindt het ‘behoorlijk verdacht’ dat hij zijn cliënt niet mag bezoeken. Hij vreest voor mishandeling. ‘Als de Poolse autoriteiten niets te verhullen hadden, zou er geen reden zijn om de toegang tot hem te beletten’, zegt hij.