Barcelona – De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging is een virus. Haar leiders zijn ziektekiemen, nazi’s en coupplegers. De mensen die in Catalonië de straat op gaan voor een eigen staat doen idioot. Ze zijn gewelddadig, crimineel en extremistisch. Hun aanvoerders zijn hoerenzonen – geen kwalificaties die geplukt zijn van een of andere obscure website waar anonieme burgers hun frustraties botvieren. De hartverwarmende woorden komen ook niet uit de koker van Vox, de snel oprukkende extreem-rechtse partij die onlangs nog verzekerde dat onder dictator Franco slechts gefusilleerd werd ‘uit liefde’. Hier zijn Spaanse rechters aan het woord.

Ze komen uit het hele land. Met naam en toenaam gaan ze tekeer op het interne onlineforum van de Algemene Raad van de Rechterlijke Macht, het dagelijks bestuur van de Spaanse magistratuur. Het forum is bedoeld voor beroepsmatige kwesties. Dat ze wel iets verder gaan dan de uitwisseling van gedachten over strikt professionele zaken bleek toen de onlinekranten El Diario en El Món er de hand op wisten te leggen.

De scheldkanonnades beginnen na een post van rechter Federico Vidal uit Barcelona. Hij reageert op collega’s die klagen over de ‘separatistische druk’ waaronder rechters in Catalonië gebukt zouden gaan. ‘Ik reageer omdat ik er niks van begrijp’, schrijft Vidal. ‘Is er ooit een rechter geslagen in Catalonië? Gepest of getreiterd? Als dat zo is, krijgt hij al mijn solidariteit en steun. Maar daar heb ik nooit iets over gehoord.’ Dan vraagt hij zich af of al die bezorgde collega’s niets te zeggen hebben over het ‘politieterrorisme’ waar Catalonië volgens hem wél onder gebukt gaat, en over de honderden gewonden die de politie heeft veroorzaakt op de dag van het referendum over onafhankelijkheid.

De woorden van rechter Vidal werken als een rode lap op een stier. Hij krijgt tientallen, vaak zeer opgewonden reacties. ‘Separatisten zijn fascisten’, schrijft een rechter uit Badajoz met koeienletters. Weloverwogen kalmte is ver te zoeken. Slechts een enkeling roept op tot bedaardheid. Ook het besluit van de Duitse en Belgische justitie om ex-premier Puigdemont en zijn medestanders niet uit te leveren wegens rebellie, stuit op heftige reacties. Maar wat misschien nog het meest opvalt, is de vanzelfsprekendheid waarmee de rechters uitgaan van de schuld van de Catalaanse leiders die nu al bijna een jaar in voorarrest zitten. Txell Bonet, de vrouw van activist Jordi Cuixart, heeft weinig hoop: ‘Ze krijgen geen eerlijk proces.’