Spanje betaalde de exen van Juan Carlos

Barcelona – Decennialang zwegen de Spaanse media erover. En als ze er wél iets over zeiden, gebeurde dat bijna altijd op uiterst welwillende toon: kijk toch eens wat een sympathieke levensgenieter onze vorst is, zouden wij dit niet eigenlijk allemaal willen?

Maar nu blijkt dat de buitenechtelijke relaties van Juan Carlos de Borbón verder reikten dan de privé-sfeer. De koning, in 2014 afgetreden na een reeks schandalen die de reputatie van het Spaanse koninklijk huis tot een dieptepunt deed dalen, was chantabel. En de staat draaide ervoor op, blijkt uit recente publicaties in de Spaanse online krant Okdiario. Zo stortte de regering in Madrid forse bedragen op een Luxemburgse bankrekening. In totaal zou het om drie miljoen euro gaan.

Dat geld, afkomstig uit geheime fondsen van de toenmalige inlichtingendienst Cesid, ging naar de bekende actrice en tv-ster Bárbara Rey. Zij had bijna twintig jaar lang een relatie met don Juan Carlos gehad en beschikte over interessante beeld- en geluidsopnamen van haar ontmoetingen met de koning. Rey, die eigenlijk María García García heet, zou daartoe twee verborgen camera’s in haar slaapkamer geïnstalleerd hebben. Nadat de actrice in 1994 door Juan Carlos aan de kant was gezet, dreigde zij de opnamen openbaar te maken. ‘Als dat materiaal in verkeerde handen zou vallen, zou dat de stabiliteit van de hoogste instanties in het land in gevaar kunnen brengen’, zei een voormalige topspion onlangs tegen Okdiario. De krant herinnerde aan een bericht uit 1997, toen Bárbara Rey aangifte deed van inbraak. Uit haar woning waren cassettebandjes, videotapes en dia’s gestolen met compromitterend materiaal voor ‘een belangrijke persoon’. Inderdaad: werk van de geheime dienst, bronnen uit de voormalige top van de inlichtingendienst. Blijkbaar vertrouwden de spionnen niet helemaal op de overtuigingskracht van hun zwijggeld.

Maar Bárbara Rey is niet de enige ex van Juan Carlos die zwijggeld heeft gekregen uit geheime staatsfondsen. Ook Corinna zu Sayn-Wittgenstein, een Duitse aristocrate die Juan Carlos vaak vergezelde op handelsmissies en plezierreisjes, ontving gulle giften van de Spaanse staat op bankrekeningen in het buitenland. Dat blijkt uit geluidsopnamen van hoofdcommissaris van politie Enrique García Castaño, eind vorige maand gepubliceerd in de krant Público. Bovendien dreigt een clan binnen de politietop belastend materiaal over de voormalige koning en Corinna openbaar te maken als het onderzoek tegen de corrupte agenten niet wordt gestaakt.