Barcelona – Een half jaar geleden onthulde Football Leaks dat Cristiano Ronaldo 150 miljoen euro voor de Spaanse belastingdienst verborgen had gehouden. Heel even raakte de aanvaller van Real Madrid in opspraak. Daarna bleef het stil. Een week na de onthulling diende het Openbaar Ministerie in Madrid een strafklacht in tegen drie topvoetballers wegens vermeende belastingfraude in Spanje. Het ging om Alonso (Bayern München), Di María (Paris Saint-Germain) en Carvalho (Monaco). Twee dingen vielen op. De drie aangeklaagde spelers waren allemaal oud-spelers van Real Madrid. En Cristiano Ronaldo zat er niet bij.

Volgens Football Leaks maken Ronaldo en zijn drie ex-ploeggenoten gebruik van vergelijkbare constructies om hun inkomsten te verhullen. Ze hebben ook dezelfde zaakwaarnemer, de Portugees Jorge Mendes. Via een netwerk van vennootschappen op de Maagdeneilanden en in Ierland liet Ronaldo 150 miljoen euro aan inkomsten uit reclame, sponsoring en portretrechten verdwijnen. Veel meer dan zijn collega’s, want geen voetballer mag zo veel shampoos, videospelletjes, sportkleding, auto’s en frituurkuikens aanprijzen als het Portugese idool van Real Madrid. Toch bleef hij buiten schot.

Sterker nog, Ronaldo kreeg hulp van hogerhand. Minister Cristóbal Montoro van Financiën toonde begrip voor de vermoedelijke fraudeur. Hij noemde Ronaldo een ‘weerloos slachtoffer’ van de publicaties. Een rechter in Madrid vond dat ook. Hij legde de Spaanse pers een verbod op om ‘persoonlijke, fiscale en financiële gegevens’ te publiceren van Cristiano Ronaldo. Kamervragen over de laksheid van de fiscus in de zaak-Ronaldo werden door de regering-Rajoy niet beantwoord binnen de wettelijke termijn. Premier Rajoy is fan van Real Madrid.

Onlangs trok de bond van belastingambtenaren Gestha aan de bel. Op 30 juni verjaart een belangrijk deel van de fraude waar Ronaldo van verdacht wordt. Uit de onthullingen van Football Leaks blijkt hoe Ronaldo en Mendes per e-mail overleggen hoe ze valse contracten en facturen in elkaar kunnen zetten om de belastingdienst te misleiden. Gestha snapt niet waarom het OM nog geen onderzoek heeft ingesteld.

Lionel Messi waarschijnlijk ook niet. De Argentijnse ster van FC Barcelona werd in juli 2016 veroordeeld tot 21 maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van twee miljoen euro. Zijn vergrijp lijkt erg op Ronaldo’s handelingen. Alleen sluisde Messi niet 150 miljoen maar 4,1 miljoen euro weg. De landsadvocaat noemde hem ‘maffiabaas’ en de pers mocht onbeperkt smullen van het schandaal. Misschien heeft Messi gewoon voor de verkeerde club gekozen.