Barcelona – Homoseksualiteit is een ziekte en transseksuelen moeten naar de psychiater. Condooms helpen niet bij de bestrijding van geslachtsziekten en werken verkrachting in de hand. Spreekt hier een obscure bisschop in een uithoek van het Iberisch schiereiland? Nee, dit is de rechter die Spanje de komende jaren gaat vertegenwoordigen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Tot voor kort kende bijna niemand María Elósegui. De conservatieve hoogleraar rechtsfilosofie leidde een discreet bestaan aan de even discrete universiteit van Zaragoza. Vorige week veranderde dat op slag toen Elósegui gekozen werd tot rechter bij het Hof in Straatsburg.

Haar verkiezing was verrassend. Volgens de geldende procedure moest de Spaanse regering een lijstje opstellen met drie kandidaten. Eén daarvan, rechter Francisco Pérez de los Cobos, was de absolute favoriet van het kabinet-Rajoy. De twee andere kandidaten werden door kenners beschouwd als zwakke kandidaten. Ze waren zelfs niet eens rechter.

Maar zwaargewicht De los Cobos, jarenlang lid van de rechtse PP van Rajoy en tot voor kort president van het Grondwettelijke Hof in Madrid, viel bij het sollicitatiegesprek door de mand. Hij begreep de vragen in het Engels niet. ‘Kunt u mij de vragen in het Spaans stellen?’ vroeg De los Cobos aan een verbijsterde commissie. In het cv dat hij had ingeleverd stond dat hij beide officiële talen van het Hof – Engels en Frans – ‘goed’ tot ‘zeer goed’ beheerste. Dat waren dus nul punten voor de favoriet van Rajoy.

María Elósegui begreep de vragen wél. En ze liet ook de andere Spaanse kandidaat, een ambtenaar van Buitenlandse Zaken, ruim achter zich. Maar als het Hof de beroepsethiek serieus neemt, zou ze meteen weer weggestuurd moeten worden. Want los van haar denigrerende opvattingen over bepaalde minderheden blijkt nu dat ook Elósegui heeft gesjoemeld met haar cv.

Daarin schreef de hoogleraar dat ze de auteur was geweest van de fameuze Spaanse wet uit 2007 over gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Dat was blijkbaar een poging om haar betrokkenheid bij de mensenrechten wat meer kleur te geven. En niet meer dan dat, want de online krant eldiario sprak met vier politici die een sleutelrol hebben gespeeld bij de totstandkoming van deze wet. Elósegui bleek er geen enkele bijdrage aan te hebben geleverd.

De rechters in Straatsburg worden aangesteld voor een periode van negen jaar. Het maandsalaris is zeventienduizend euro. Belastingvrij.