Barcelona – Zaterdagochtend, een prachtige eerste lentedag. Normaal is het op dit uur van de dag een drukke boel in deze straat vol winkels, cafés en terrassen. Vandaag niet. De belangrijkste winkelstraat in deze voorstad van Barcelona is zo goed als verlaten. Mensen met mondkapjes laten hun hond uit. Andere mondkapjes sleuren een boodschappenkar met zich mee.

De winkels, behalve supermarkten en apotheken, zijn al een week dicht. Je zou kunnen denken dat zowat niemand werkt. Maar daar raast een Glovo-rider bergaf op zijn fiets langs de krantenkiosk die wél open is, vierkante bestelbak op zijn rug. Uit de nieuwbouw op de hoek klinkt bouwvakkersgeraas.

De regering herhaalt het elke dag: alle 47 miljoen Spanjaarden zitten thuis. Het is een leugen, en dat weet premier Pedro Sánchez heel goed. Bij de invoering van de alarmtoestand had hij alle economische activiteiten kunnen verbieden die niet noodzakelijk zijn voor overleving. Maar dat deed hij niet. En dus zien miljoenen Spanjaarden zich gedwongen elke dag op hun werk te verschijnen, als ze hun baan tenminste niet willen verliezen. Telewerken is niet voor iedereen weggelegd.

Spanje is na China en Italië het land met de meeste coronagevallen ter wereld. Nu zijn het er 33.000, waaronder 2182 doden – en bijna zestig procent in Madrid. Over enkele dagen heeft Spanje wat het aantal doden betreft vrijwel zeker China (3276) ingehaald. En op termijn krijgt ook Italië waarschijnlijk het nakijken: drie weken na de eerste melding had Spanje een derde meer geregistreerde coronabesmettingen dan Italië in dezelfde periode.

De roep om strakkere maatregelen – totale lockdown en isolatie van de infectiehaarden – wordt steeds luider. Eerst vanuit Catalonië, daarna ook uit vier andere regio’s. Vooralsnog weigert Pedro Sánchez er gehoor aan te geven. ‘Wij hebben de meest drastische maatregelen ter wereld genomen’, zei de premier zaterdag, opnieuw niet vies van een evident leugentje. En om het af te maken een beetje demagogie: ‘Wat willen jullie, dat een moeder met een autistisch kind niet meer even de straat op mag?’ Dat had dus niemand gevraagd.

De regering baseert zich op haar experts, en eist intussen eenheid en loyaliteit. Toch deden zeventig onafhankelijke wetenschappers hun mond open. In een rapport concludeerden zij dat de gedeeltelijke inperking van de mobiliteit tekortschiet. Deze week zullen de ziekenhuizen volgens hen overvoerd raken. De Spaanse vereniging van intensivecare-artsen schetst een nog iets zwarter scenario. Volgens haar rekenmodellen kunnen we in drie maanden 56.000 doden verwachten.