We leven in het ‘recronomisch’ landschap, in een Belevium waar we eindeloos spelen. Maar het moet niet te druk worden in ons pretpark. Volgens toerisme-expert Stephen Hodes moeten we nu drastisch ingrijpen om te voorkomen dat het karakter van de stad in de verpretting verloren gaat. Als het niet al te laat is.
In de tour ‘Vrije Tijd’ vlieg ik samen met Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving over Nederland in Google Earth. Typografische tekeningen van Jan Rothuizen leiden ons door pretgek Nederland. In een tijd waarin recreatie tot leefstijl is geworden en zich met alle andere aspecten van ons leven vermengt, is de invloed ervan heel duidelijk in het landschap te zien.

Op 4 november nam Tracy Metz de oeuvreprijs De Grote Maaskantprijs in ontvangst. Naar aanleiding van deze prijs maakte ze in samenwerking met mediaproducent Submarine, podcastmakers De Kostgangers en tekenaar Jan Rothuizen, het multimediaproject ‘Tracy in Nederland’, waarin ze terug- én vooruitblikt op ontwikkelingen in het Nederlandse landschap. Hoe beleven we het water, het wonen en onze vrije tijd als je met Google Earth er overheen vliegt? Meer multimediatours en het essay zullen binnenkort verschijnen op de website van De Groene Amsterdammer.