Rome - ‘Beste Silvio, kun je ons nu eindelijk eens vertellen wat er gaat gebeuren?’ was de kop van Berlusconi’s krant Il Giornale op maandag. Vittorio Feltri, de hoofdredacteur, weet de gevoelens van het volk en met name die met betrekking tot zijn baas Silvio Berlusconi haarfijn te interpreteren. Want inderdaad houdt Beste Silvio de spanning er nu al zo lang in dat een deel van het Italiaanse volk al vergeten is waar het ook al weer over gaat. Voor hen vat hoofdredacteur Feltri de situatie nog even samen:

  1. Premier Berlusconi heeft begin deze zomer gebroken met zijn belangrijkste politieke bondgenoot Gianfranco Fini, tevens voorzitter van de Tweede Kamer.
  2. Dit betekent dat er geen meerderheid meer is in de Tweede Kamer en dat vervroegde verkiezingen onontkoombaar lijken.
  3. Dat leek ook Berlusconi’s grootste wens, tot hij een week geleden ineens radicaal van idee veranderde.
  4. Maar wat dan? De meerderheid in de Tweede Kamer is 316, en die heeft Berlusconi niet meer omdat een clubje Finiani mee verhuist naar Futuro e Libertà, de nieuwe partij van de voorzitter van het parlement. Berlusconi zegt de ene dag dit, de volgende dag dat, en de dag daar weer op zit hij voor de verandering weer eens in Rusland bij zijn grote vriend Vladimir. Dat ‘Poetin een geschenk Gods is’, zoals de ontroerde Italiaanse premier vrijdag in Moskou zei voor een volle zaal, helpt niet bij het duidelijkheid scheppen over de toekomst van Italië. Want komen er nou vervroegde verkiezingen of niet? Dat is afhankelijk van slechts één ding: de opiniepeilingen: Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie wordt er de sterkste van het land? En daar wringt ‘m de schoen, schijnt. Opiniepeilingen zijn sterk afhankelijk van wie ze laat uitvoeren, dus het feit dat juist La Repubblica, de grote linkse krant die Berlusconi haat, heeft ontdekt dat hij op verlies staat, zegt niet alles, maar toch iets. Tegenover de royale 37 procent waarmee Berlusconi de politieke verkiezingen van april 2008 won, zou hij nu niet aan de dertig procent komen. En de gehate Fini, bijgenaamd 'Judas’, zou er na de afsplitsing met zes procent vandoor gaan, volgens La Repubblica althans. Wat Berlusconi’s eigen opiniepeilingen zeggen, wordt voorlopig nog verzwegen. Maar waarschijnlijk bevalt het antwoord van de spiegel hem op dit moment niet, en daarom zal hij ‘de komende drie jaar gewoon zijn taak als premier van Italië afmaken’. Hoe? Dat wordt nog een verrassing.