Spierballentaal in Zuid-Afrika

Kaapstad – Om 2014, waarin hij was uitgeroepen tot Man van het Jaar, stemmig af te sluiten trad eff-leider Julius Malema het laatste weekend van december in het huwelijk. De gelukkige was Mantwa Matlala, een jonge vrouw die als accountant in Johannesburg werkt.

De festiviteiten speelden zich af in Malema’s geboorteplaats Seshego Township bij de noordelijke stad Polokwane. Er werd gefeest zoals we dat van Malema gewend zijn. De zelfbenoemde socialist kon weer even zonnekoning spelen, met een ring met diamanten voor Matlala, een optocht van Mercedessen en bmw’s en veiligheidsmannen in zwarte pakken die nieuwsgierigen op afstand hielden.

Malema was toe aan wat afleiding na de driedaagse EFF First People’s Assembly die zijn jonge, revolutionaire partij twee weken eerder had gehouden in Bloemfontein. De stad was goed gekozen: hier was het anc 103 jaar geleden opgericht, de moederpartij die hem als jong heethoofd had geroyeerd. Het waren drie tumultueuze dagen. De boel dreigde uit de hand te lopen tijdens de nominaties voor het Central Command Team (de eff zweert bij militaristische termen, met Malema als Commander in Chief). Maar uiteindelijk werden (bijna) allen weer broeders en kon Malema op de slotdag beloven dat 2015 een jaar zou worden van bezettingen van grond, mijnen en banken.

Om het jaar goed te beginnen schreef Malema vorige week ook nog een brief aan de parlementsvoorzitter, waarin hij president Jacob Zuma een ultimatum voorlegde. Hij eist een speciale parlementszitting vóór de opening op 12 februari, zodat de president acte de présence kan geven om vragen van de oppositie te beantwoorden. Mocht Zuma geen gehoor geven aan deze eis, waarschuwde Malema, dan rest de eff niets anders dan de State of the Nation-toespraak te verstoren. Vorig jaar ontaardde dit vragenuurtje in een pandemonium met schreeuwende parlementariërs en een president die woedend opstapte nadat hem het vuur na aan de schenen was gelegd.

Het anc toonde op zijn beurt de spierballen door afgelopen weekend in Kaapstad een massabijenkomst te houden voor zijn 103de verjaardag. Een geschatte zeventigduizend mensen vulden het stadion en hoorden Zuma onder meer zeggen dat er in 2015 grond (in blanke handen) zal worden onteigend – ‘geheel volgens de grondwet’.