De internationaal geroemde filosoof Baruch Spinoza (1632-1677), een tweedegeneratie-allochtoon uit de 17e eeuw, is geboren in Amsterdam en woonde zijn hele leven in Nederland. Zijn denken heeft velen geïnspireerd (Goethe, Hegel, Einstein) en is ook vandaag nog uiterst actueel. De filosofie van Spinoza is niet slechts gericht op het vinden van waarheid, maar heeft vooral een ander doel: door de bestudering van zijn wijsbegeerte zou het mogelijk zijn vrede met het bestaan te vinden.

Om zijn gedachtegoed bekender te maken, organiseren de Amsterdamse Spinozakring en Paradiso sinds 2008 de Spinozadag. In 2008 stond de dag in het teken van de vrijheid van meningsuiting, vorig jaar was de liefde leidraad en dit jaar is het motto

‘Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (TP 1, 4).

De middag wordt geopend door Ed van Thijn , oud-burgemeester van Amsterdam. Daarna zal prof. dr. Piet Steenbakkers een toelichting geven op het motto. Vervolgens zal Ahmed Marcouch , Tweede Kamerlid, uiteenzetten wat het thema in de praktijk van stadsdeelvoorzitter van het roerige Amsterdamse stadsdeel Slotervaart heeft betekend, maar ook nu als Tweede Kamerlid met hem doet. Een bekende uitspraak van Marcouch is: “Laat niet langer de straatmentaliteit de norm zijn.” Zijn duidelijke stellingname in het integratiedebat kreeg veel bijval, maar werd ook verguisd. Hij toont grote betrokkenheid bij de Marokkaanse gemeenschap en voelt zich verantwoordelijk voor de emancipatie van de Nederlandse moslim.
Na de pauze vindt een discussie met de inleiders plaats o.l.v. Rob Hartmans (Groene Amsterdammer), die tevens de middag zal afsluiten met een column. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Muzikanti Bulgaria.

In de voorhal van Paradiso zal Antiquariaat Spinoza een selectie van de beschikbare werken te koop aanbieden (zowel pas verschenen, als antiquarische titels; tevens de facsimile-uitgave van de Opera Posthuma, gedrukt in Italië).

Datum : zondag 14 november 2010
Aanvang : 13.00 uur (zaal open 12.30 uur)
Plaats : Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Toegang : € 12 (donateurs van de Amsterdamse Spinoza Kring en studenten betalen € 8)

Onder voorbehoud:
Spinozadag 2011 - zondag 20 november 2011
Spinozadag 2012 - zondag 25 november 2012

(Persbericht)