Tel Aviv – ‘Geen enkele wet, hoe populistisch ook, zal ons het zwijgen opleggen. We zullen niet stoppen te vertellen wat ons werd opgedragen te doen in de bezette gebieden – net zo lang tot er een einde komt aan de bezetting.’ In een officiële verklaring luidt Breaking the Silence, een Israëlische organisatie die sinds 2004 kritische berichten van voormalige soldaten publiceert over hun diensttijd, de noodklok over een wetsvoorstel dat tot een verbod van de organisatie moet leiden.

Volgens de Knesset-leden die met dit initiatief kwamen is Breaking the Silence erop uit Israël schade toe te brengen. Hoewel de wet om juridische redenen waarschijnlijk niet kan worden aangenomen, is het een van de vele pogingen om de organisatie dwars te zitten. In december vorig jaar werd het de leden verboden om nog aanwezig te zijn op bijeenkomsten voor soldaten of om voorlichting te geven op middelbare scholen.

Avihai Stollar, een woordvoerder van Breaking the Silence, is niet verbaasd over het wetsvoorstel: ‘We zijn getuige van een ware golf van ondemocratische pogingen ons buitenspel te zetten.’ Hij wijst op een ander wetsvoorstel dat wel grote kans heeft om te worden aangenomen: de ngo-wet of ‘transparantiewet’. Hiermee worden leden van alle ngo’s die de helft of meer van hun budget van buitenlandse overheden ontvangen, verplicht om een badge te dragen als ze lobbyen in de Knesset. In de praktijk betreft dit alleen ngo’s van linkse signatuur, aangezien rechtse ngo’s meestal private donaties krijgen.

De ultranationalistische groepering Im Tirtzu bracht ook een naargeestig filmpje uit waarin Israëlische mensenrechtenactivisten – bij naam genoemd en voorzien van foto – als ‘verraders’ en ‘infiltranten van buitenlandse overheden’ werden bestempeld. De schimmigste methode die tot nu toe werd ingezet om ngo’s in diskrediet te brengen, is het plaatsen van ‘mollen’. Zowel Breaking the Silence als B’Tselem, een organisatie die schendingen van mensenrechten in de bezette gebieden in kaart brengt, kreeg hier onlangs mee te maken. Stollar van Breaking the Silence: ‘Wij waren ervan overtuigd dat we een oud-soldaat in ons midden hadden die als vrijwilliger wilde bijdragen aan onze strijd tegen de bezetting. Na maanden kwamen we er pas achter dat deze jongen gestuurd was door een extreem-rechtse organisatie om ons te bespioneren. We zijn er vreselijk van geschrokken. Hoe ver zijn onze tegenstanders bereid te gaan?’