Glazen plafond

Hoewel ik het erg waardeer dat De Groene Amsterdammer geregeld op een normale manier aandacht besteedt aan genderzaken in Nederland en de wereld (complimenten, er zijn maar weinig bladen of kranten die dit doen!), moet mij over het artikel ‘Het glazen plafond hangt aan de eierstokken’ (25 augustus) iets van het hart. Het glazen plafond zit namelijk niet in de eierstokken, maar in de houding van mannen (en vrouwen) ten aanzien van die eierstokken (en van vrouwen in het algemeen). Als mannen, zeker degenen die kinderen hebben, nu eindelijk gewoon eens gaan accepteren dat er blijkbaar maar een van de twee geslachten kinderen kan baren, hetgeen in deze wereld (nog steeds) vrouwen zijn, en dat dankzij die eierstokken en zwangerschapsverlof (en ouderschapsverlof) er kinderen op deze wereld komen, inclusief die van hen zelf, dan kunnen we eindelijk eens wat krakjes in dat glazen plafond aanbrengen.

ELVIA VAN DEN BERG, Ethiopië

Opheffer

Op het moment dat ik dit schrijf, is de verkiezingsstrijd nog volop aan de gang. Maar Opheffer schrijft (De Groene Amsterdammer, 17 november) over het charisma van politici en de stemwijze van vrouwen. De schrijver is in de huid van de vrouw gekropen of heeft zich door enkele dames laten voorlichten over hun stemgedrag en hoe ze daartoe gekomen zijn.

Ja, vrouwen letten misschien meer op het inhoudelijke van een partijprogram dan op het uiterlijk van de leider. Dat lijkt me eigenlijk nogal logisch en dat zouden mannen ook moeten doen, mits dat niet het geval is (zoals Opheffer beweert).

Over Wouter Bos kan ik heel kort zijn. Heeft niets met charisma te maken!!!!

Een jaar geleden stond hij nog als grote winnaar in de peilingen, de pvda zou een enorme move forward maken en de grootste partij van het land worden. Omdat hij zich tot op heden niet heeft willen uitspreken vóór een rode coalitie met de sp en GroenLinks heeft hij dat moeten bekopen met een verlies in de peilingen. De sp zou stemmen winnen ten koste van de pvda.

Mocht hij de komende vijf dagen van gedachten veranderen, dan kan het er ineens heel anders uit gaan zien voor de pvda-voorman. Bos geeft genoeg om op te kauwen. De vraag is alleen of vrouwen het wel (willen) slikken.

ELLEN FRIMA-TEN BRUGGENCATE, Rotterdam

Verdonk

Naar aanleiding van ‘Gesluierde Verdonk’ (De Groene Amsterdammer, 17 november) het volgende: óf Smeets is uit op een reactie óf hij heeft onbewust (bewust) een ontzettend knullig stuk geschreven. Ongetwijfeld verdedigt hij de kleur van uw medium. Maar naast de klinkklare onzin die er staat, is ook de woordkeus bezijden de waarheid. De opmerking over minister Hoogervorst is toch een volstrekt verkeerde interpretatie. Zo kan ik ook wel ‘politiek’ bedrijven. De opmerking ‘we zijn er ingestonken’ riekt naar demagogie.

B.M. TAKENS, Appingedam