Een echte titelkandidaat

Natuurlijk doet AZ mee voor de titel. PSV is in vergelijking met vorig seizoen te ernstig verzwakt om alle glorie van vorig jaar ook maar te kunnen evenaren. Ajax blijft een raadsel dat nu al zes verlies punten heeft. Feyenoord heeft buiten het superieure duo Kuijt-Kalou te weinig echte klasse, tenzij Ono nog een jaar alles wil geven. En Heerenveen en Roda hebben de strijd nu al opge geven.

Dus moet AZ geen valse bescheidenheid tonen als het kampioenschap ter sprake komt. Vorig jaar al speelde AZ het mooiste voetbal. Co Adriaanse kneedde AZ in die periode tot wat het is geworden. Onder en ook dankzij Adriaanse ontwikkelden doelman Timmer, Kromkamp, Mathijsen, Opdam, De Cler, Landzaat, Van Galen, de Deen Perez maar ook Lindenbergh en Vlaar zich van gemiddelde eredivisiespelers tot inter nationals.

Kort nadat Adriaanse zijn vertrek had aangekondigd, vlogen toenmalig manager Van Geel en voorzitter Scheringa naar Barcelona om in no time Louis van Gaal te contracteren als zijn opvolger. Blijkt een gouden greep. Van Gaal is gelouterd en geroutineerd genoeg om de topspelers die het verschil maken juist die vrijheid te geven die ze nodig hebben om optimaal te voetballen. De Deen Kenneth Perez was niet zo’n liefhebber van Adriaanse. Onder Van Gaal zal hij de revelatie van het seizoen worden. Barry van Galen speelt ineens hele wedstrijden, Shota Arveladze doet in alles weer denken aan de Shota die we nog kennen uit zijn tijd bij Ajax. En Denny Landzaat laat de drie genoemde artiesten schitteren.

Nou lees je steeds dat AZ een veel lagere begroting heeft dan de traditionele top-drie Ajax, PSV en Feyenoord en dus niet mee zou kunnen doen voor het kampioenschap. En daar zit misschien wel het grootste geheim van AZ. Dat is namelijk papieren onzin. Spelers en trainers verdienen bij AZ niet zo veel minder dan bij de top-drie. Oscar Moens was daar een mooi voorbeeld van. Hij had een keurig gemiddeld voetbalcontract met AZ en een veel hoger contract met een van de bedrijven van voorzitter/eigenaar Dirk Scheringa. Een internationaal veel gevraagde toptrainer als Van Gaal zal niet zo heel veel minder verdienen dan de trainers van zijn concurrenten in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam en zeker meer dan de trainers van Heerenveen, NAC, Vitesse of Willem II. Van veel spelers heb ik begrepen dat ze via allerlei constructies met een van de banken of financieringsbedrijven van Scheringa naar AZ zijn gelokt, variërend van aandelenconstructies tot winstdelingen. En van al die voetballers en ook van de schaatsers die onder contract staan en hebben gestaan bij Scheringa heb ik ook begrepen dat je alles tot op de letter nauwkeurig op papier moet zetten. Daaruit mag de lezer zelf zijn conclusies trekken over de mens Scheringa.

Scheringa is kortom de geknipte voorzitter voor een topclub. Hij is rijk, ijdel, wil graag in het midden staan bij het maken van de elftalfoto en is zo gek op zijn jongens dat hij graag een balletje mee trapt. Als er came ra’s zijn. Hij voldoet kortom aan alle vooroordelen waarmee voorzitters/eigenaars van clubs in Zuid-Europese landen worden bejegend.

Blijft overeind dat alle boven beschreven factoren AZ tot een echte titelkandidaat maken.