Leerzaam

Het was een leerzame avond, zei Marco van Basten na Nederland- Italië. Het Nederlands elftal is voor sommige geprivilegieerde spelers wat het tweede elftal voor minder bevoordeelden is. Spelers als Ron Vlaar en Jan Kromkamp en ook Giovanni van Bronkhorst die bij hun club zijn gepasseerd of nauwelijks spelen, horen om ritme op te doen te spelen in het tweede van hun club, in het elftal van de tot de reservebank veroordeelden.

De clubcoach van Vlaar, Louis van Gaal, passeerde hem de laatste weken omdat hij volgens de coach te veel bezig is met wat er om hem heen gebeurt. Vlaar is aan het terugkomen van een blessure, speelde een paar keer matig en weet dat Ajax hem al in de winter wil overnemen van AZ. Toch selecteerde Van Basten hem niet alleen voor Nederland-Italië, hij stelde hem ook op en zette daarmee automatisch André Ooijer en Khalid Boulahrouz op de reservebank. Vlaar had zo goed getraind. Dat Ooijer al weken bij PSV op hoog niveau een van de beste spelers is, is dan onbelangrijk.

Van Basten heeft zulke duidelijke voorkeuren en weet zich bij al zijn beslissingen zo gesteund door Johan Cruijff dat hij blij mag zijn dat het tegen Italië misging. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart zijn voor Van Basten veel beter dan Van Bommel. Dat leidt er bij wijze van spreken toe dat Van Bommel zelfs zijn veters fout knoopt. Bij Van Bommel let Van Basten alleen op zijn fouten en Van Bommel is nog zo beleefd (en afhankelijk) dat hij af en toe zegt dat de bondscoach op bepaalde punten gelijk heeft. Tegen Duitsland ging Van der Vaart bij de onnodige gelijkmaker vreselijk in de fout. Van der Vaart mocht ervan leren. Vlak voor de gelijkmaker van Italië stond Van der Vaart even grassprietjes te tellen toen Italië een korte corner nam. Uit de afgemeten voorzet viel het doelpunt, tot woede van Van der Sar, die scheldend zijn doel uitkwam.

Van Gaal zei dat hij veronderstelde dat Van der Sar kwaad was op Van der Vaart. Ik had dat op televisie helemaal niet gezien. Toen Hans Kraay jr. na afloop vroeg waarom Van der Sar zo kwaad was, bevestigde hij wat Van Gaal al had opgemerkt: dat hij kwaad was omdat de afspraken bij korte corners niet waren nagekomen waardoor Del Piero ongestoord zijn voorzet kon geven. Ik ben benieuwd of Van der Vaart na zijn tweede vanbommelachtige fout volgende keer wordt geselecteerd. Was ik maar benieuwd, ik weet het antwoord nu al. Het was weer een leerzame avond.