Argentum

Moment 1: Sven Kramer baalt. Hij heeft net gezien hoe Chad Hedrick de vijf kilometer heeft gewonnen, door bijna twee seconden sneller te rijden dan hij. Het gezicht van Kramer (19) staat op onweer. Je zou hem nu niet in een donker steegje willen tegenkomen. Wat baalt die jongen. Die jongen baalt verschrikkelijk. Hij heeft nog nooit in zijn leven zo verschrikkelijk de P in gehad. De smoor. Hij heeft net een zilveren medaille gewonnen.

Moment 2: Dmitri Dorofejev huilt, nee, begint te huilen. Langzaam. Hij slaat zijn handen voor zijn ogen, het bovenlichaam schokt even. Langzaam glijden de vingers omlaag, de toppen verlaten de oogleden en dalen verder af over de wangen. We zien de gesloten ogen van Dorofejev. Zijn rode konen. We zien de ogen van Dorofejev open gaan. Ze zijn vochtig. En de blik in die ogen is om in te lijsten: on geloof, dat overvloeit in zekerheid, opluchting, ultieme blijdschap, trots, een beetje schaamte omdat hij huilt, hij, een reus van een Rus, een beetje trots omdat hij gewoon huilt, durft te huilen van blijdschap, voor het oog van miljarden televisiekijkers. Do rofejev heeft net zilver gewonnen.

Het is verreweg het interessantste metaal. Zilver is een scheikundig element met symbool Ag en atoomnummer 47. In het periodiek systeem der elementen behoort het tot de kopergroep, in periode 5, blok D. De atoommassa van zilver is 107,87, de elektronegativiteit is 1,93 (Pauling), de atoomstraal 144 (pm).

Zilver heeft een dichtheid van 10500 kg•m-3, een hardheid van 2,5 Mohs. Het smeltpunt is 1235 K (Kelvin), het kookpunt 2428 K. De ge luidssnelheid bedraagt 2600 m•s-1.

Het metaal wordt toegepast in de geneeskunde (het staat al 1200 jaar bekend als een bacteriebestrijder); het is veel minder giftig dan andere zware metalen als goud, cadmium en lood. Tot ongeveer 1940, toen de moderne antibiotica die rol overnamen, was zilver een van de belangrijkste fundamenten van de medische praktijk en werd gebruikt om honderden ziektes te behandelen: longontsteking, tuberculose, borstvliesontsteking, geslachtsziekten, zweren, eczeempuisten, acne, hersenvliesontsteking, wondroos, amandelontsteking, traanzakontstekingen, bindvlies- en ooglidontstekingen, bloedvergiftiging, infecties in het kraambed en buikvliesontsteking.

Zilverjodide wordt fijn verneveld gebruikt om mist te reduceren rondom vliegvelden.

Er zijn indrukwekkende studies geschreven over de chiffre silbern in de poëzie van Georg Trakl.

De reacties van Kramer en Dorofejev bewijzen de veelzijdigheid van het metaal zilver. Waar goud steevast wordt ontvangen met voorspelbare vreugde-uitbarstingen, gebalde vuisten en petje af tijdens het volkslied, daar is het nooit te voorspellen wat de ontvanger van de zilveren medaille ervaart.

Er wordt gefluisterd dat het verschil tussen een Kramer en een Dorofejev te maken heeft met generaties. Kramer is 19, Dorofejev 29. Binnen de Nederlandse schaatstop is het inderdaad opvallend: het verschil tussen de generatie van Kramer en Wüst en die van de lichting die van Henk Gemser de fijne kneepjes leerde. Gemser hield de schaatsers voor dat ze alleen konden winnen als ze eerst in gesprek gingen met het ijs. Eerst aftasten, dan een plan trekken en dat vervolgens berekenend uitvoeren. Kramer en Wüst doen dat niet. Ze knallen erin en kijken waar ze komen. Ze gaan niet in gesprek met het ijs, hoogstens met de ijsmeester.

Maar dat is niet de verklaring voor dat verschil in reactie op de medaille. Renate Groenewold is 29 en was ook diep teleurgesteld. Nee, het ligt aan de mysterieuze eigenschappen van het zilver.