Exit Danny Blind

Het was vorige week weer eens bal bij Ajax. Elke gerespecteerde columnist sprak de vorige na en noemde de leiding van Ajax proleten zonder verstand van voetbal. Dat klinkt altijd leuk, maakt je populair bij collega’s en toont je betrokkenheid met de geplaagde trainer Danny Blind. Maar o, wat is het hypocriet.

Nog maar twee maanden geleden deugde er niets aan het spel van Ajax. Dankzij de fantastische play-offs zijn we vergeten dat Ajax in de competitie 24 punten achter psv eindigde en veertien punten achter az. Ajax heeft dit jaar slechts meegedaan voor de vierde en vijfde plaats. Ajax heeft dus gefaald.

Ik pleit niet voor het ontslag van Danny Blind, simpel omdat ik nooit zo geloof in het ontslaan van trainers, tenzij de situatie echt onhoudbaar is geworden en dat is/was hij niet bij Ajax. Feyenoord is niets opgeschoten met het ontslag vorig jaar van Ruud Gullit, nac niet na het ontslag van Ton Lokhof, rbc niet na het ontslag van Dolf Roks en Willem II niet na het ontslag van Rob Maaskant. En ook Ajax was niets opgeschoten met een voortijdig ontslag van Danny Blind.

De leiding van Ajax zag dat ook, toonde zijn steun met de beslissing hem niet voortijdig te ontslaan en schonk hem halverwege het seizoen ook nog eens Klaas Jan Huntelaar. Waar vind je zo veel steun? Zoals de leiding ook achter Ronald Koeman bleef staan, tot de trainer zelf ontslag nam. Vorige week woensdag opende De Telegraaf groot op de voorpagina met het bericht dat Danny Blind Ajax aan het einde van het seizoen moet verlaten ten gunste van Frank Rijkaard en Henk ten Cate. Het was een mooie, zij het halve scoop, want Ten Cate komt alleen.

Wie zou er hebben gelekt? De leiding van Ajax had er geen enkel belang bij om vlak voor de thuiswedstrijd in de play-offs tegen FC Groningen te lekken, dus concludeerde bijna elke columnist en journalist dat Ajax had gelekt. Analytisch denken verloor het vorige week van de emotie. De scoop van De Telegraaf was het gevolg van logisch denken. Elke redelijk geïnformeerde journalist weet al lang dat Ajax ongeveer twee maanden geleden interesse heeft getoond in Martin Jol en Henk ten Cate. Daarvoor konden velen een zeker begrip opbrengen. Toen vorige week bekend werd dat Ten Cate psv had afgezegd en hij voor de Europa Cup-wedstrijd tegen AC Milan vragen over een mogelijk vertrek beantwoordde met zinnen dat hij gevleid was met de belangstelling uit Nederland, was een lek niet meer nodig.

Ten Cate volgt volgend seizoen Danny Blind op als trainer van Ajax. Hij krijgt het niet makkelijk, want Ajax bereikt deze week de voorronde van de Champions League en wint zondag de bekerfinale van psv. Dat zou reden kunnen zijn om Danny Blind te handhaven, maar dan voer je beleid uit opportunisme. Ben benieuwd hoe de «proleten» het ontslag aankleden. Want dat Blind zijn contract uitdient, lijkt uitgesloten, zoals het ook uitgesloten is dat Ajax volgend seizoen net zo slecht speelt als afgelopen seizoen, zonder en met Danny Blind.