Hoe heeft het kunnen gebeuren?
Dat de KNVB de beren op de weg niet heeft gezien, kan nauwelijks verwondering wekken. Deze organisatie heeft nooit uitgeblonken in intelligentie. Hetzelfde geldt voor de geldbeluste clubbestuurders, die Jos Staatsen zelfs blind waren gevolgd als hij had gezegd dat er vanuit een onderzeese studio zou worden uitgezonden.
Maar er waren toch ook bedrijven als KPN en Philips bij betrokken, organisaties waar men over het algemeen van wanten weet? Die doen geen miljoeneninvestering, zou je denken, zonder te peilen wat de toekomstige klant ervan vindt. Trouwens, zelfs zonder marktonderzoek had men op de vingers kunnen uitrekenen dat Nederland weliswaar een groot aantal voetballiefhebbers telt, maar dat de meesten daarvan dik tevreden zijn met het Nederlands elftal, de Champions League en de samenvattingen van de competitiewedstrijden.
Niettemin heeft Sport7 het eerstgeboorterecht voor een schotel linzen verkocht door uitgebreide licentierechten aan de NOS over te dragen. Terwijl men had kunnen weten dat de kracht van een sportzender uitsluitend op exclusiviteit berust. Is dit gebeurd om de politiek gunstig te stemmen? Maar de politiek, die nooit een ingrijpende beslissing op mediagebied heeft genomen, had ongetwijfeld enige vrome woorden gepreveld en had het vervolgens, zoals altijd, niet aangedurfd de heiligheid van het vrije-marktprincipe aan te tasten.
En Endemol? Joop van den Ende heeft waarachtig in de loop der jaren bewezen verstand van televisie te hebben. Dat maakt het des te mysterieuzer dat Sport7 televisie uit het jaar nul vertoont, bemand door onbekwame regisseurs en presentatoren die vooral willen aantonen hoe geestig en modern zij zijn. Ook Van den Ende moet weten dat al die eindeloze herhalingen de dood in de pot zijn. Waarom heeft hij niet voorzien dat op deze wijze geen onwillige markt te veroveren viel? Waarschijnlijk was hij, na het mislukken van zijn TV10 benevens die ongelukkige deelname in de Holland Mediagroep, zo gretig dat hij alle voorzichtigheid uit het oog verloor.
De enige betrokkene die zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken, is de KNVB. De clubs krijgen hun geld, althans zolang de aandeelhouders de verliezen blijven nemen. De strop is dus voor de aandeelhouders van KPN en Philips. Op de komende aandeelhoudersvergadering zullen dus kritische vragen worden gesteld over de lichtzinnige wijze waarop met hun geld is omgesprongen. Geheel terecht. Als de werknemers van de heren Dik en Timmer op hun terrein zovele kostbare fouten hadden gemaakt, waren zij ongetwijfeld - zonder gouden handdruk - de laan uit gestuurd.