Raskatovs eclectische muziek bouwt voort op het satirische werk van de Russische componisten Prokofjev (De neus) en Schnittke (Life with an Idiot) en heeft toch een zeer eigen geluid. De kritiek op de schepping door de wetenschap van een nieuwe sovjetmens, een grove woesteling met het hart van een hond, is tegelijk bijtend, verbluffend en zelfs feestelijk.

De regie van Simon McBurney is sprankelend en veelzeggend. McBurney is intussen – vooral dankzij Pierre Audi – een goede bekende in Nederland. Tijdens het Holland Festival was zijn regie van De meester en Margarita (ook naar Boelgakov) te zien en dit jaar zijn weergaloze solovoorstelling The Encounter, met driedimensionaal geluid. Bij dno regisseerde hij Mozarts Die Zauberflöte licht, menselijk, minimaal. A Dog’s Heart was zijn debuut als operaregisseur. De satire werkt door in het uitbundige acteren en zingen. Het decor is eenvoudig en flexibel, projecties doen hun werk. Poppenspelers en twee zangers maken van de hond een weergaloze creatie.

In maart 2017 is er bij dno ook weer het Opera Forward Festival: ‘nieuwe werken, nieuwe initiatieven en nieuwe talenten’. Met de moderne klassieker Wozzeck van Alban Berg (regie: Krzysztof Warlikowski) en premières geregisseerd door de jonge talenten Lotte de Beer en Floris Visser. Het seizoen sluit af met Mariavespers van Monteverdi (regie: Pierre Audi) en een nieuwe versie van Richard Strauss’ Salome, geregisseerd door wereldsuccestheaterkampioen Ivo van Hove.


A Dog’s Heart is in april en mei weer bij DNO te zien (de kaartverkoop, ook van goedkopere plaatsen, start 13 december)

Beeld: Sjarik (poppenspelers olv Mark Down) in A Dog’s Heart, 2010 (Monika Rittershaus / DNO)