Maar volgens Zwagerman is het helemaal niet erg dat de bijbel geen literatuur is. Je moet de bijbel niet als literatuur lezen, vindt hij.
In 1994 ontdekte hij ineens hoe je de bijbel wél moest lezen. ‘Voor het eerst las ik de Bijbel als een bron van inspiratie en levensvreugde, niet als de dorre literatuur waar ik het boek eerst voor aan had gezien. De verhalen gingen leven, ademen, en ze vervulden mijn diepste wens om spirituele kracht en vernieuwing, gelijk God Adam leven in had geblazen.’
Zwagerman schrijft deze twee oerlelijke zinnen in de bundel Mijn jaren met de bijbel (gaat verschijnen bij het Boekencentrum). Hoe durft iemand die zo lomp schrijft mij te vertellen wat literatuur is en wat niet!
Zwagermans eigen boeken kunnen niet aan de bijbel tippen. Die van zijn oudere broer trouwens ook niet. Maar die bevatten nog kenmerken die je literair kunt noemen. De romans van Alexander Zwagerman - De Heilige Geest, De weddenschap en Het gebed - staan daarentegen vol met slechte zinnen, barsten van de kwezeligheden, en doen niets anders dan getuigen, getuigen en getuigen.
Toch heeft Alexander iets wat Joost niet heeft: een fanpage! Alicia Wong uit Schagen, 19 jaar, opende deze maand een website gewijd aan Alexander Zwagerman. Een ontroerende site.
Op een paginaatje in een hoekje van het site'je staat een fotootje van haar en vertelt ze iets over zichzelf. Een Chinees meisje dat, bekent ze, altijd blond haar, een melkwitte huid en sproeten had willen hebben. Maar nu ze groot is en christelijke economie studeert hoeft dat niet meer.
Zwagerman was in Schagen haar leraar Engels, vandaar. Hij werd haar held. Alles wat hij doet is welgedaan. Broer Joost heeft alleen maar meer succes omdat hij zo veel seks, drugs en buitenvrouwen in zijn boeken stopt, zegt Alicia op haar site'je. Maar God straft: ‘Met Chaos en rumoer lijkt er een deuk in de loopbaan van de oudere broer te zijn geslagen. Joost beleeft de slechtste recensies sinds Gimmick! Joost slaat terug door de recensent van de Volkskrant, Arjan Peters, publiekelijk te ontmaskeren als hypocriete journalist. Pikant detail is dat deze riooljournalist in de nette krant ook Alexander Zwagerman zijn debuut af heeft gekraakt!’
Wie wil er niet zo'n fan?
Alexander Zwagerman is ondertussen een dolende christen geworden. Eerst keerde hij de katholieke kerk van zijn ouders de rug toe, nu heeft hij ook de evangelische kerk verlaten. Er was heibel over zijn eerste roman ontstaan. Te veel seks.
O Heer, laat hem alstublieft niet nóg een boek schrijven. Laat hem maar een Internetkerk beginnen. Eén lidmaat heeft hij al: een allerschattigst Chinees meisje in een lichtblauw jurkje en in haar hand een strooien hoedje met kleurige bloemetjes.