Helaas moesten we na Frankrijk onze mening herzien. Het opleiden van keepers is ook nooit het sterkste punt geweest van de jeugdopleiding van Ajax. Edwin van der Sar kwam pas op zijn achttiende naar Amsterdam en ook de pas gestopte Stanley Menzo speelde niet zijn hele jeugd bij Ajax.
Menzo en Van der Sar tonen aan dat Ajax altijd goede doelmannen op jonge leeftijd heeft gevonden. Maar dit jaar heeft Ajax meerdere malen zitten slapen tijdens het zoeken van een vervanger voor Van der Sar. Al vroeg dit jaar werd duidelijk dat Van der Sar weg wilde. Toen was Sander Westerveld nog beschikbaar.
Daarna werd al snel duidelijk dat PSV en zijn trainer Gerets Ronald Waterreus niet zagen zitten. Hij mocht, nee moest weg. Ajax verzuimde hem te kopen.
In plaats van een eerste keeper werd Menzo aangetrokken als tweede doelman achter Fred Grim. Op zich geen gekke keuze. Omdat Menzo en Waterreus geen vrienden zijn, werd Waterreus niet aangetrokken.
Nu bekend is dat Menzo moet stoppen met voetballen, is Waterreus nog steeds beschikbaar. Maar Ajax is nog altijd in het sprookje van Grim verwikkeld. De doelman van PSV is ook nu geen optie. Ajax kocht de Australiër Joe Didulica, een jonge keeper die vooral voor de lange termijn is aangetrokken.
Nog vreemder in dit opzicht is dat Ajax met de doelman van het tweede elftal, Serge van der Ban, een jongen voor de toekomst in huis heeft. Duidelijk is nu wel dat voor deze doelman uit de eigen jeugd bij Ajax geen plaats meer is. Van der Ban, wiens contract na dit seizoen toch afloopt, kan uitzien naar een andere club.
Conclusie is dat Ajax nog steeds Waterreus kan aantrekken. Grim neemt dan weer zijn vertrouwde plaats op de bank in, vanwaar hij Didulica en andere jonkies kan begeleiden. Didulica wordt klaargestoomd om over drie jaar met Bobson, Mokoena, Chivu, Gronkjaer en anderen het Ajax van 2000 te vormen.