11 juni 2009, De Rode Hoed, Amsterdam

Staatssecretaris of seriecrimineel

Hoe kunnen veelbelovende en succesvolle initiatieven vanuit de Marokkaanse gemeenschap worden uitgebreid en versterkt? Welke bijdrage kunnen bestuur en politiek leveren? Kortom, hoe verbreden en verstevigen we het nu nog zeer smalle pad dat weg voert uit het drama? Daarover spreken en discussiëren betrokkenen uit de wijken en beleidsmakers en bestuurders op 11 juni 2009.

Enkele jaren geleden verscheen het boek Het Marokkanendrama, waarin een beeld werd geschetst van een nieuwe onderklasse in verregaand gesegregeerde wijken. Op 4 april 2007 organiseerden Politie & Wetenschap en De Rode Hoed een drukbezocht debat over de problematiek van De nieuwe Marokkaanse Onderklasse.

Inmiddels zijn we de ontkenning voorbij. Er is een toenemend besef van verantwoordelijkheid voor eigen lot en daden binnen de Marokkaanse gemeenschap. De slachtofferrol is ingeruild voor een actieve aanpak van binnenuit. In het boek Staatssecretaris of seriecrimineel. Het smalle pad van de Marokkaan beschrijft Paul Andersson Toussaint het levensverhaal van succesvolle Marokkanen en gaat hij op zoek naar factoren die hun carrière een beslissende wending gaven.

Gespreksleider: Felix Rottenberg

Een debat met o.a.: Tofik Dibi (Tweede Kamerlid GroenLinks), Fatima Elatik (stadsdeelvoorzitter Zeeburg), Mourad Ezzoubaa (sportbuurtwerker Sciandri), Fatima Sabbah (oprichtster Nisa for Nisa), Mourad Taimounti (procesmanager SAOA) en Paul Andersson Toussaint (auteur Staatssecretaris of seriecrimineel. Het smalle pad van de Marokkaan, Uitgeverij Bert Bakker).

Lees ook het artikel Getto Saintsvan Paul Andersson Toussaint (De Groene Amsterdammer 21)

Organisatie: De Rode Hoed i.s.m. het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap van de Politieacademie en Uitgeverij Prometheus