De stemming zit er goed in voor de eerste thuiswedstrijd van de grootste voetbalclub van São Paulo, de Corinthians. Na decennialang afzien, hebben de corinthianos dankzij het WK eindelijk hun eigen stadion. Ze komen er massaal op af: veertigduizend toeschouwers kijken naar de eerste – en waarschijnlijk enige – testwedstrijd minder dan een maand voor het WK. Het witte gevaarte is bij aankomst met de metro al van verre te zien. Twee grote spanningsbogen verbinden de tribunes over de grasmat. Het stadion torent uit boven de omliggende wijk, een versteende wildgroei van zelfgebouwde huizen en sloppen. Alleen het grote winkelcentrum naast de metro geeft tegenwicht aan de Itaquerão, zoals het stadion in de volksmond wordt genoemd.

De officiële naam van het stadion is Arena Corinthians, maar tijdens het WK wordt het Arena São Paulo genoemd, omdat een stadion van de Fifa niet naar een club vernoemd mag zijn. Bij de metro staan weer bordjes ‘Arena Itaquera’. Nou ja, geen zorgen, we mogen aannemen dat de bezoekers het straks wel vinden, of dat ze de weg wordt gewezen: de derde aangesproken vrijwilliger bij het metrostation Itaquera spreekt Engels. Niet slecht.

Dichterbij vallen de slecht afgewerkte details op. De (marmeren) muren zijn onafgewerkt en de vloerbedekking ligt los. De liften zijn smerig en het plastic zit nog overal opgeplakt. Het is kantje boord geweest. De bouw werd in november vorig jaar voor de zoveelste keer vertraagd toen een hijskraan neerstortte. Twee arbeiders kwamen om.

Bij binnenkomst in het hart van de arena, die bijna een half miljard euro kostte en met staatsleningen werd bekostigd, verdwijnen echter alle ‘maren’ als sneeuw voor de zon: het geluid van het publiek omarmt de grasmat en de golvende vlaggen van de corinthianos geven een geweldige sfeer. Emotioneel wordt het volkslied meegezongen.

Jammer alleen dat de wedstrijd zo lamlendig is dat je blik onwillekeurig weer op de details wordt geworpen. Ondanks de overdekking boven de tribunes komt de regen naar binnen. De rij voor de vette kaassoufflés is eindeloos. Corinthians verliest bovendien van de zwakkere tegenstander Figueirense. Er gebeuren verder geen rampen, de Brazilianen halen opgelucht adem.