Wordt er gevreesd voor een ophanden zijnde terroristische aanval? Een uitbraak van een besmettelijke ziekte? Niets van dat alles, de kinderen zaten zonder supervisie in de klas omdat de leraren al sinds september staken. Ze eisen een salarisverhoging en de regering weigert die eis te honoreren.

Het hooggerechtshof stelde dat de leraren inderdaad recht hebben op een loonsverhoging van vijftig tot zestig procent. Maar van die uitspraak is president Kenyatta niet onder de indruk. Hij zegt dat leraren genoeg verdienen en dat het land bovendien niet genoeg geld heeft om hogere salarissen te betalen, de loonsverhoging zou de staat omgerekend 145 miljoen euro kosten. Maar oppositieleider Raila Odinga riep de president op om met de lerarenbond te onderhandelen in plaats van simpelweg te zeggen dat hij niet kan betalen. ‘Als je niet kunt betalen, ga dan naar huis’, aldus Odinga.

Hoeveel verdienen leraren in Kenia eigenlijk? In de laagste schalen bedraagt het loon 150 tot 200 euro per maand en in de hoogste schalen gaat het om ongeveer 1350 euro. Vergeleken met landen in de regio verdienen Keniaanse leraren niet eens zo slecht; de president noemde buurland Oeganda, waar het minimum lerarensalaris zeventig euro is, en Tanzania, met 135 euro. Maar gaat die vergelijking wel op? Kenia is met een bnp van 55,2 miljard dollar een jaar geleden toegetreden tot de midden-inkomenslanden. Oeganda en Tanzania zijn daar nog lang niet. Geen goed argument van de president dus, zo stellen briefschrijvers in landelijk dagblad Daily Nation. Maar hoe moet deze crisis nu worden opgelost? Heeft de overheid inderdaad geen geld? Dat is moeilijk te geloven. De Keniaanse parlementsleden zijn de op één na best betaalde Kamerleden ter wereld. Bovendien verdween er in het boekjaar 2013-2014 omgerekend bijna 570 miljoen euro uit de schatkist, met onbekende bestemming.

Onlangs mengde de kerk zich in het debat. Geestelijken riepen beide partijen op tot kalmte en boden aan om te bemiddelen. Ondertussen huren ouders die zich dat kunnen veroorloven privé-leraren in voor hun kinderen. Zij die daar geen geld voor hebben sturen hun kroost op pad om ijzer en oude flessen te verzamelen. Daar kun je altijd wel wat centen mee verdienen.