Rear Window © Wikimedia Commons

De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die vooralsnog ongezien moeten blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de noodzaak van kunst meer dan ooit gevoeld wordt, klinkt het overal om ons heen. Daarom geven wij de beste cultuurtips voor de thuisblijver. Met kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, met virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici. Vandaag: de tips van Gawie Keyser.

De Franse filosoof Gilles Deleuze schrijft over film als een pure optical situation. Logisch, kun je denken, en dat kan kloppen, maar ook weer niet. Zonder het moeilijker te willen maken dan het al is, niet in de laatste plaats vanwege onze huidige crisis: deze dagen kijken we alsof het een lieve lust is. Naar alles wat los of vast zit.

1. Rear Window

Zelf heb ik een onstilbare honger gekregen naar Hitchcock (te huur bij iTunes). Vooral Rear Window (1954). Een fotograaf, een man-van-actie, Jeff (James Stewart), is aan zijn stoel gekluisterd wegens een gebroken been. Hij kan niets anders dan in zijn stoel zitten staren naar zijn overburen. Ook die blijven thuis, zo lijkt het wel. Een kunstenares, een danseres, een componist, een eenzame vrouw. Een zieke vrouw. En haar moordenaar. Vanuit zijn pure optical situation slaat Jeff het allemaal gade. Een prachtige film om nu te kijken. En om vervolgens je buren extra goed in de gaten te houden.

2. Brot

Een IJslandse misdaadserie te zien bij Netflix. Opvallend de laatste tijd: veel IJsland in films en series. Deze gaat over de slachtoffers van een seriemoordenaar die allemaal een link hebben met een tehuis voor jongens. Het verhaal is soms voorspelbaar, maar die gekke IJslandse cultuur – de inwoners lijken standaard alle gevoelens weg te stoppen – maakt Brot spannend om naar te kijken.

3. Wolf Hall

Nu overal in de boekwinkels: The Mirror and the Light, het derde deel van Hilary Mantels trilogie over Engeland in de tijd van Hendrik XVIII. En, vreemd en frustrerend, nergens te streamen is Wolf Hall, de BBC-serie gebaseerd op de gelijknamige eerste roman uit 2009. Maar wel te bestellen op dvd. De eerste serie meenemen terwijl je doorleest, is heel fijn.

4. Portrait de la jeune fille en feu

Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma. Aan het einde van de achttiende eeuw schildert kunstenares Marianne (Noémie Merlant) het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel). Dit is het begin van een verpletterend mooi liefdesverhaal. Een van beste films van vorig jaar. Een film die je niet vaak genoeg kunt zien. Te streamen via Picl en Cinemember.

5. The Birds

Ten slotte, nog een Hitchcock. The Birds (iTunes), Hitch’ rampenfilm uit 1963. Vooral: de scène waarin het gezin (moeder iets te verknocht aan volwassen zoon die dat niet helemaal erg vindt, plus zijn geliefde; duidelijk speelt er véél qua psychologie in tijden van zelfisolatie) héél voorzichtig weer naar buiten gaat en een wereld tegemoet treedt waar de natuur, die zich op rampzalige wijze heeft ‘geroerd’, nu heerst.