Altijd al eens de luxe willen voelen om te kunnen kiezen tussen twee trotskistische, vier revolutionaire of zeven linkse presidentskandidaten? Overtuigd van uw recht als niet-citoyen die van wijn houdt, Tour de France kijkt en jaarlijks aan de Dordogne bivakkeert ook uw mening te geven over Frankrijk? Of gewoon ongeduldig de Vijfde Republiek af te schaffen en het Franse pensioenstelsel overhoop te gooien? Maak ‘m dan nu, de Nederlandstalige Franse stemwijzer.

Wordt het boer annex McDonalds-trasher José Bové of toch maar de gematigde Ségolène Royal? Kiest u voor man-van-het-midden Bayrou, Jean-Marie Le Pen of de potentieel niet-loyale Sarkozy, wiens vader immers van Hongaarse komaf is? Laat het ons weten en stem!

De medewerkers van de Groene Amsterdammer namen alvast een voorschot op de eerste ronde van de verkiezingen zondag aanstaande…

François Bayrou (UDF) 10%
Olivier Besancenot (LCR) 10%
José Bové (CU) 10%
Ségolène Royal (PS) 50%
Nicolas Sarkozy (UMP) 10%
Dominique Voynet (Les Verts) 10%

reactie van onze correspondent uit PARIJS:
Géén Ségolène Royal voor uw correspondent in Parijs. Mij dreef de Franse stemwijzer in de armen van Nicolas Sarkozy (ump) en François Bayrou (udf). Ook bij de stemwijzer van Le Monde (met 20 vragen in plaats van 35) eindigden de advocaat uit Neuilly-sur-Seine en de paardenfokker uit de Béarn op een gedeelde eerste plaats. Ben ik daardoor verbaasd ? Mwah. Als rechtgeaarde liberaal, in Frankrijk overigens een zeldzaamheid, geloof ik eerlijk gezegd niet dat het programma van Royal het voortmodderende land weer op haar hoeven zal zetten. Teveel Mitterrand ; te weinig Blair.

Sarkozy dan? Over zijn « liberale breuk » hoor je hem al maanden niet meer. Toch maakt hij niet de indruk dat hij, zoals Chirac, met een biertje op de bank voor de televisie zal ploffen mocht hij in het Elysée terecht komen. Probleem is dat ‘SuperSarko’ met zijn bruuske stijl in Frankrijk zoveel weerstand oproept dat hij forse kans maakt te worden weg-gestaakt eer hij zijn Marshallplan II voor de banlieue kan gaan uitvoeren. Royal, overigens niet minder autoritair, doet in elk geval alsof ze naar de mensen luistert, alvorens te beslissen. Daarom opperde Marcel Gauchet, een filosoof die ik afgelopen week sprak, ervoor dat Sarko en Ségo samen gaan regeren. Sarkozy als premier, Ségolène als president. Kan het Nederlandser ? Nee. En daarom is het ook hoogst onwaarschijnlijk.