Oranjestad – Het was begin juli hét onderwerp van gesprek: zou Benny Sevinger door gouverneur Boekhoudt beëdigd kunnen worden als lid van het nieuwe Arubaanse parlement? Ook voorafgaand aan de verkiezingen van eind juni was Sevinger al volop in het nieuws. De oud-minister was altijd een belangrijke stemmentrekker geweest voor de Arubaanse Volkspartij (avp), maar nu was alles anders: hij stond niet meer op nummer 2 van de groene lijst, maar onderaan op 29. Sevinger zit namelijk sinds eind mei in de gevangenis, verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en meer.

Maar dat er voor hem geen plaats op de lijst zou zijn was volgens avp-leider Mike Eman ondenkbaar: Sevinger was deel van de groene familie, was nog niet veroordeeld en vertegenwoordigde een belangrijke wijk van Oranjestad. Voor 1614 kiezers bleek Sevinger de beste kandidaat. Een deel van het electoraat was geschokt: hoe konden zo velen op deze corrupte politicus stemmen? Voor Sevingers aanhangers bewezen al die stemmen de onschuld van de politicus.

De verkiezingen werden gewonnen door de Movimiento Electoral di Pueblo (mep) van demissionair premier Evelyn Wever-Croes, die een coalitiepartner moet zoeken. Nieuwkomer raiz lijkt de meest voor de hand liggende kandidaat, al is de vraag wat deze partij, die zich in de campagne afzette tegen de oude politiek van zowel mep als avp, voor eisen gaat stellen aan regeringsdeelname. Een nieuwe coalitie moet flink aan de bak. Na de coronacrisis is de toeristenindustrie snel weer gaan draaien. Te snel, vinden velen: er zou veel meer aandacht moeten zijn voor de balans tussen toerisme en natuur. De criminaliteit is toegenomen en als gevolg van de pandemie zijn ook de sociale problemen verergerd. En wat is de toekomst van de raffinaderij in San Nicolas die al jaren stilligt? Lastig is ook de vraag hoe Aruba invulling kan geven aan de door Nederland geëiste herstructureringen.

De 1614 voorkeurstemmen voor Sevinger bleken genoeg voor een zetel in het parlement. En zo ontstond er een nieuwe discussie: mocht hij tijdelijk worden vrijgelaten om beëdigd te worden door gouverneur Boekhoudt? Nee, besloot Boekhoudt na druk uit de samenleving. Begin juli beëdigde hij niet 21 nieuwe parlementsleden, maar twintig. Sevinger moet nog een paar maanden afwachten wat het wordt: een langer verblijf in de gevangenis of toch het parlement.