Sterven in een koelwagen

Pham Thi Tra My, een 26-jarige Vietnamese, was hoogstwaarschijnlijk een van de 39 doden in de afgesloten koelcontainer die werd gevonden in Essex. Zij stuurde vlak voor haar dood een bericht aan haar ouders: ‘Sorry mam en pap. De reis naar het buitenland is niet gelukt. Mam, ik hou zoveel van jou en pap! Ik ga dood, omdat ik niet kan ademen…’ Haar familie verspreidde het bericht via Human Rights Space, een maatschappelijk netwerk in Vietnam, in de hoop meer informatie te vinden.

De meeste migranten die onderweg sterven, sterven anoniem. Maar er is een aantal organisaties dat probeert hun identiteit te achterhalen, of in ieder geval hun sterven te documenteren. Dat laatste doet vooral het Missing Migrants Project. Volgens hun website is Pham een van de 97 migranten die, voor zover bekend, dit jaar in Europa zijn gestorven onderweg naar hun bestemming. Op de interactieve kaart op hun website is te zien waar de doden zijn gevallen. Zo verdronken dertien mensen in de rivier de Evros op de grens van Turkije met Griekenland. Ook in Bosnië-Herzegovina en Kroatië vielen doden, door verdrinking, onderkoeling of een ongeluk, zoals ‘hit by train’.

De onderzoekers proberen uit diverse bronnen – verslagen van de kustwacht, de grenswacht, medisch onderzoekers, media, ngo’s, interviews met migranten – te achterhalen wie de doden waren; welke leeftijd, welke sekse, waar ze vandaan kwamen, hoe ze stierven.

Tot nu toe vielen 49 doden bij hun poging naar Engeland te komen. Op 9 augustus verdronk een Iraanse vrouw in het Kanaal nadat ze uit een bootje was gevallen, op 14 oktober zijn twee lichamen gevonden op het strand in Normandië – Irakees, 17 en 22 jaar –, op 30 juni viel het lichaam van een man uit een landingsgestel van Kenya Airways in een achtertuin in Londen.

Op 6 juli was de politie gewaarschuwd dat er mensen in een vrachtwagen zaten op de A29. Toen de politie kwam aanrijden sprong een man uit de rijdende vrachtwagen, waar nog zeven mensen inzaten. ‘Het was een 28-jarige Eritreeër, geboren in Ethiopië’, zegt de woordvoerster van de politie Rotterdam bij navraag. ‘Hij overleefde de val niet.’ Op basis van zijn vingerafdrukken heeft de vreemdelingenpolitie het slachtoffer geïdentificeerd. Zijn lichaam is teruggestuurd naar Eritrea, waar hij is begraven.

Het aantal in 2019 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 1085