Sinds de Russische inval in Oekraïne stelt het Kremlin alles in het werk om de waarheid over de oorlog te verhullen. Meduza, een van de weinige grote en onafhankelijke Russische nieuwsorganisaties, verkeert sinds het uitbreken van de oorlog in zwaar weer. Veel journalisten zijn Rusland ontvlucht, onder meer omdat wie onwelgevallige informatie over de oorlog publiceert een gevangenisstraf van vijftien jaar boven het hoofd hangt.

Daarnaast hebben de door het Westen ingestelde economische sancties ervoor gezorgd dat Meduza, dat in 2014 kort na de Russische annexatie van de Krim in Letland werd opgericht, niet langer geld kan ontvangen van zijn Russische lezers. Meduza was afhankelijk van die ledengelden sinds het in 2021 door de Russische overheid werd bestempeld als ‘buitenlandse agent’ en vrijwel alle advertentie-inkomsten wegvielen.

Vandaag lanceert Meduza een internationale campagne om nieuwe leden te werven en zo het journalistieke werk vanuit Riga te kunnen blijven voortzetten. De Russische lezers kunnen weliswaar niet langer betalen voor de journalistiek van Meduza, maar ze zijn nog wel in staat de ingestelde blokkade van de website en nieuwsapp te omzeilen om onafhankelijke berichtgeving over de oorlog in Oekraïne te blijven ontvangen via een VPN-verbinding, nieuwsbrieven en Telegram.

Meduza is in één klap de steun van dertigduizend Russische lezers kwijtgeraakt en hoopt nu zo veel mogelijk internationale leden te werven om dat verlies te compenseren.

Word lid van Meduza

Deze campagne wordt vanuit Nederland gesteund door De Correspondent, Follow the Money en De Groene Amsterdammer.

Internationaal wordt de actie gesteund door onder meer Mother Jones, Buzzfeed, The Huffington Post, The Intercept, Center for Investigative Reporting, Center for Public Integrity, Chalkbeat, Republik, Direct36, Berliner Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Enorm, Zetland en Are We Europe.