Rome – Het spook van Steve Bannon hangt definitief niet meer boven het kloostercomplex van Trisulti dat hoog in de Italiaanse Apennijnen ligt, op een uurtje rijden ten zuidoosten van Rome. Het kartuizerklooster uit 1204 is de afgelopen twee jaar gegijzeld geweest door een typisch potje blufpoker van de voormalige spindoctor van Donald Trump. Bannons verhaal dat dit Unesco-monument aan zijn ultrarechtse ‘school voor joods-christelijke gladiatoren’ was toegekend, klopte niet. En klopte al lang niet.

In januari van dit jaar besloot de Italiaanse minister van Cultuur Alberto Bonisoli dat de concessie die was verleend aan Bannon via de stroman Benjamin Harnwell en de rabiaat conservatieve kardinaal Raymond Burke, niet in orde was. Onder valse voorwendselen zou Bannon zich het klooster hebben toegeëigend. Vervolgens bleek dat ook de financiële dekking van het leasecontract om het klooster te mogen beheren niet klopte. De directeur van het filiaal van de Deense Jyske Bank op Gibraltar liet weten dat hij in 2017 nooit een document had ondertekend voor de honderdduizend euro die de club van Bannon jaarlijks in het onderhoud van het klooster zou stoppen. ‘Een vervalst document’, volgens de Deense bankdirecteur Peter Hinrichs Bering. Inderdaad had de Italiaanse staat nog geen euro gezien, terwijl de stroman van Bannon al twee jaar in zijn bodywarmer door het klooster rondliep en er buitenlandse journalisten rondleidde alsof het zijn persoonlijk eigendom was.

Het onweerstaanbare journalistieke verhaal strookte niet met de feiten. En afgelopen vrijdag besloot minister Bonisoli van de Vijfsterrenbeweging om de concessie aan het Dignitatis Humanae Institute, waarachter Bannon schuilging, definitief in te trekken. Uit de ministeriële inspectie was gebleken dat Bannon niet alleen de Italiaanse staat, maar ook de paus om de tuin had geleid. De valse vlag die de lading moest dekken was het Dignitatis Humanae Institute, een chique naam die het integralistische katholicisime en fascisme dat Bannon vertegenwoordigt moest verdoezelen.

Al zal het misschien de laatste daad zijn van deze nog maar jonge Italiaanse regering van de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord, dit is dan tenminste nog rechtgezet. Zeker niet dankzij de pantserwagen op rechts, de leider van de Lega Matteo Salvini, om wie Bannon heen draaide als een kat om de benen van zijn baas. Maar Salvini komt het stilletjes ook wel goed uit, want Steve Bannon loopt eigenlijk overal in de weg; in Amerika en in Europa.