Zürich – Het toegangsbewijs voor het eerste openbare optreden van Donald Trumps voormalige chef-strateeg Steve Bannon na zijn verbanning uit het Witte Huis, dinsdag 6 maart in Halle 622 in Zürich, wordt opgesierd door een groot aantal verbodsbepalingen. Het is niet alleen verboden wapens mee te nemen naar dit publieke interview, ook bijlen, zagen, drones, megafoons, selfiesticks, meer dan honderd milliliter vloeistof, honden en andere dieren, computers, fotocamera’s, geluidsapparatuur en paraplu’s zijn die dag ten strengste verboden. En dat alles in het gemoedelijke Zwitserland, waar ministers zonder lijfwacht plegen rond te lopen.
Het tekent de stress rond het bezoek van Bannon. Ex-bankier Steve Bannon, die enig kapitaal voor zichzelf vergaarde in de vorm van aandelen in de profijtelijke sitcom Seinfeld, begon als uitbater van Breitbart, het digitale platform van de Amerikaanse rechtse provo. ‘Lenin wilde de staat vernietigen, en dat is ook mijn doel. Ik wil alles afbreken, en het hele establishment vernietigen’, verkondigde hij. Hij schopte het tot chief strategist van Trump. En daar begon zich al snel te wreken dat je als radicale neocon op het internet meer bewegingsvrijheid hebt dan als eerste adviseur van een president. Uiteindelijk werd Bannon door zijn idool gedumpt. Tegenover Michael Wolff, auteur van de Trump-biografie Fire and Fury, spuwde Bannon zijn gal over het gapende gat tussen Trump en ‘Trumpism’. Ook kwalificeerde Bannon een ontmoeting tussen Donald Trump jr. en een Russische delegatie die anti-Clinton-materiaal in de aanbieding had als ‘verraad’. Het kostte hem zijn baan bij Breitbart.
Daarna ging Bannon diep door het stof. Voor Trump was hij niet meer dan een ‘loser’. Gefluisterd wordt dat Bannon de Amerikaanse grond wel eens te heet onder de voeten kan zijn geworden en dat zijn bezoek aan Zwitserland heel goed zou kunnen uitmonden in een langduriger verblijf in de vorm van een zelfverkozen ballingschap. Wellicht hoopt Bannon zich zo te kunnen onttrekken aan de onderzoekingen van Robert Mueller naar de Russische steun bij de uitverkiezing van Donald Trump.
Zijn gastheer Roger Köppel zal hem met alle egards ontvangen. Köppel is naast hoofdredacteur van de uiterst succesvolle Weltwoche ook parlementariër van de Schweizerische Volkspartei (svp), net als Bannon opererend op de radicaal-rechtse vleugel, verpakt in cultuurkritiek op een vermeend links establishment. Zürich bood wel meer revolutionairen asiel. Inmiddels loopt heel links-autonoom Zürich zich warm voor een heet avondje.