Turkije krijgt met de maand een meer islamitisch karakter. Onder leiding van premier Tayyip Erdogan voert de regering vooral de laatste jaren de ene na de andere wet in die de seculiere traditie van het land aantast. Na de introductie van verplichte les in het soennitische geloof op basisscholen wordt nu de alcoholconsumptie aan banden gelegd.

De Turk in de betere, seculiere wijken heeft veel moeite met deze nieuwe wet en lijkt het voorschrift van Erdogan aan zijn laars te lappen. De winkels waar alcoholproducten worden verkocht zijn vaak tot diep in de nacht open omdat de klanten pas tegen middernacht hun bier of raki komen halen. Stopt de verkoop na 22.00 uur, dan zullen die kleine winkels het loodje leggen.

Na de eerste week van het verbod gaat de verkoop dan ook onverminderd door in deze wijken. De nieuwe formule is: niet aan de kassa kopen maar de winkelier bellen en de bestelling doorgeven. De hulp van de winkelier brengt dan de blikken en flessen tot aan de deur. En ben je jong en betreed je de winkel met een rugzak waar de drank in verstopt kan worden, dan krijg je je drank in de winkel.

Maar kan een wet waaraan de sterke leider zoveel belang hecht met zulke simpele maatregelen omzeild worden? In dezelfde seculiere wijken wordt gefluisterd dat binnenkort een grote strijd begint tussen de winkeliers en de regering. Een winkelier die het telefoonnummer van zijn zaak uitdeelt aan klanten en met een knipoog vertelt dat ze hem altijd kunnen bellen, zegt even later: ‘We horen dat Erdogan dertigduizend inspecteurs in dienst heeft genomen om de nieuwe alcoholwet uit te voeren. Straks zullen de inspecteurs zich hier als klanten aanmelden en ons met hun torenhoge boetes kapot maken.’

Maar zo ver is het nog niet. Misschien zijn de inspecteurs nog in opleiding. Daarom komen de vier bierflessen ook vanavond keurig aan de deur bij ondergetekende.