Sensatie? Rijden in een kleine zwarte auto. Zonder passagier. Een doodstille weg langs de Dordogne. Keihard uit de recorder schallend pianotrio van Schubert. Alles hartstikke ultiem.

Recht vooruit, op niet meer dan vijf meter afstand komt van rechts een wilde vlek aansuizen. Is niet meer dan een oogknippering lang een volwassen en alles bedreigende buizerd, en even plotseling alweer heuvelhoog boven de grond. Een weliswaar zeergeleerde, maar even niet oplettende, vette hagedis in zijn klauwen. Een verhaal om mee thuis te komen.

«Kwam gewoon terug van boodschappen doen. Bij die kleine homokruidenier beneden. Die je altijd een handje zoute pinda’s geeft. Hij vertelde dat het lam preienseizoen voorbij is. Omdat de eerste elft al is gesignaleerd. Je kunt het je niet voorstellen: zo’n vogel zo dichtbij. Niet gedacht ooit zoiets mee te maken. Hij liet zich zo naar beneden vallen! Zeker zo groot als De bedreigde zwaan van Jan Asselijn.

Meteen in de Larousse voor vogels opgezocht wat buizerd is. Buse. Stond bij dat ze een miaou-achtig geluid maken. Toevallig weten wij wat dat is.

Dankzij Ray Ventura. Straks aan die vervelende Jacoutet vragen of hij zoiets ook wel eens heeft meegemaakt.

Ik zag hem trouwens in de verte weer bezig met het wegjagen van imaginaire adders. In Bretagne heb ik wel eens een rode adder gezien. Onbeweeglijk op een platte grijze steen. Boerenzoon Job wou er op schieten. Kon ik tegenhouden. Wat heb jij liever: vogel of slang? Of kattenduet?»