De naderende nacompetitie kan nog voor leuke verrassingen zorgen. Het zou fantastisch zijn, want dan hebben we weer iets om ons over op te winden. De competitie kan legaal gemanipuleerd worden. Het is al eerder gebeurd en vooral in Spanje is het de gewoonste zaak van de wereld dat clubs op de laatste dag wedstrijden cadeau geven. Gerrie Mühren vertelde ons eens hoe dat ging bij Betis Sevilla. Daar werd openlijk over gesproken in de kleedkamer, waarom ze die dag zouden winnen of verliezen. Was ook geen geld mee gemoeid. De situatie in de eredivisie is zo dat Feyenoord en az er alle belang bij hebben om Ajax buiten de nacompetitie te houden die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League. Op de lange duur is Ajax sterker dan FC Groningen en Heerenveen, de concurrenten voor de vijfde plaats. Dus heeft Feyenoord er alleen maar nadeel van als de club vrijdag wint in en van Heerenveen.

Kan Feyenoord verliezen? Ik vrees dat Nederlandse clubs dat niet kunnen, een wedstrijd expres verliezen om daarmee de eigen kans te vergroten op voorronde Champions League. Erwin Koeman kan het probleem een beetje omzeilen door zijn belangrijkste spelers te sparen. Waarom zal Koeman een risico nemen? Als hij een sportieve plicht heeft, dan toch zeker niet tegenover de grootste concurrent uit Amsterdam. En wat doet psv zondag tegen Groningen? Ze kunnen het niet maken, maar ik kijk niet raar op als psv gelijkspeelt om Ajax op die manier een kleine loer te draaien, om op die manier indirect het Feyenoord van Erwin Koeman te helpen en direct het FC Groningen van vader Martin Koeman.

Ze deden het al eens eerder, Groningen en psv, een wedstrijd spelen waarvan iedereen wist dat die zou eindigen in een bloedeloze en geregisseerde remise. psv werd toen kampioen en FC Groningen bleef in de eredivisie. Nadeel is deze keer dat psv bij een gelijkspel (uitgaande van een overwinning van az op nac dinsdagavond) dan niet officieel kampioen is en kampioen word je het liefst thuis. Op 16 april speelt az thuis tegen Heerenveen. az is al zeker van nacompetitie voor een plaats in de voorronde (let wel, slechts de voorronde) van de Champions League. Stelt az op de laatste dag van de competitie tegen Heerenveen zijn beste spelers op of geeft Louis van Gaal zijn sterspelers een weekje rust?

Nadeel van de naderende nacompetitie is dat de topper Feyenoord-psv van12 april geen enkele betekenis meer heeft. Voordeel is dat elke wedstrijd van psv, az en Feyenoord tegen concurrenten van Ajax meer dan het analyseren waard is als ze opzichtig verliezen. Kom op, voetballers, geef ons onze dagelijkse portie stof tot ouwehoeren.