Sinds het Stimuleringsfonds ook producten van de regionale omroep ondersteunt, neemt het aantal interessante en mooie documentaires uit die hoek toe. In de nacht van zaterdag op zondag was een keuze van tien programma’s uit Friesland tot Limburg te zien, bij alle regionale zenders tegelijk en via de satelliet. De openingsfilm La vie en chantant van Patrick Bisschops is een juweel (Omroep Limburg). De camera gaat het Luikse zangcafé Les Olivettes alleen maar uit om twee van de amateur-artiesten thuis hun levensverhaal te laten vertellen. Verder optredens op café-avonden, van mensen die even in de schijnwerper staan, met liederen en performance die door de Idols-jury zouden worden weggehoond – want authentiek en ontroerend. Ook de mevrouw van de retirade, Madame Pipi, komt uitgebreid aan het woord: zij zetelt in de onderwereld, heeft een zuiver oordeel over alle zangprestaties die ze van boven hoort komen, en ze wordt door ieder bemind. Twee maal wordt er gevierd: de verjaardag van de stokoude Guillemine, stamgast die al lang niet meer kan komen maar voor deze gelegenheid uit haar verpleeghuis in een volle bak belandt waar niemand het droog houdt bij haar zo lang gemiste verschijning en haar bijna stemloze interpretatie van ‘geluk aan de oevers van de Seine’ (daar kwamen de eerste waterlanders bij mij). En een surprise party voor de trouwdag van Denise en Emile Roka, uitbaters van het café. Ook al emotioneel omdat Denise (die zelf prachtig zingt) een chemokuur ondergaat. Veel verdriet dus, lijden, tragisch levensgevoel. Maar ook veel steun, gezelligheid, lachen, liefde en troost. De camera verricht wonderen in dat kleine café bij de Maashaven. Het is kennelijk verslavend, want curieus genoeg is dertien jaar geleden al een Nederlandse documentaire over hetzelfde café gemaakt door Chris Relleke en Jascha de Wilde, door de vpro uitgezonden. Ook toen leek de ooit vermaarde zaak op zijn einde te lopen. Reden temeer voor de vpro ook deze film uit te zenden: wat is er mooier dan ‘terugkeertelevisie’? Via Regiodoc.nl blijft een aantal documentaires van de regiomarathon voorlopig te zien. Hopelijk ook La vie en chantant.

Is de film typisch voor de regionale documentaire? Nee: het is een film over de buren. Maar als de regio erin slaagt zulke mooie programma’s te maken, die juist in en door hun specifieke thematiek zoveel universeel herkenbaars weten op te roepen, dan is dat alleen maar toe te juichen. De marathon bevat veel meer moois. Kijk bijvoorbeeld naar Brinta, gaar in het pak. Een juweeltje van Pieter de Hart voor RTV Noord over zoiets saai lijkends als die pap van tarwe, water en een beetje zout.

Tips: twee maal Holland Doc. Op 7 december Vergeten dwazen van Frans van Erkel over een groep uit Bosnië gevluchte psychiatrische patiënten die in Hongarije op terugkeer wachten. En 14 december In de voetsporen van MaLin, film van René Seegers over revolutionair Henk Sneevliet en over het huidige China. Aanbevolen!

links:
www.vpro.nl/programma/hollanddoc
http://www.regiodoc.nl