Volstrekt onredelijk vindt Jeroen van Merwijk het dat de Vara de ene na de andere stand-up comedian op tv vertoont onder de noemer ‘cabaret’, maar dat zíjn programma’s nooit uitgezonden worden. De reden? Van Merwijk grapt niet alleen, maar zingt ook, en dat zou te veel zapmomenten opleveren. Terwijl maatschappijkritische liedjes met een twist nu juist de basis van het Nederlandse cabaret vormen. Van Merwijk belde de Vara, die vond dat hij een punt had, waarna De Bende van Vier een feit was. Samen met Maarten van Roozendaal, Kees Torn en Theo Nijland stelt Van Merwijk een speciaal programma samen dat voor tv wordt opgenomen. Live te zien en horen in De Kleine Komedie in Amsterdam op 7 en 8 september, de uitzending volgt later dit jaar.
Bianca van der Schoot is een fijne actrice die ongeacht welke rol ze speelt iets komisch en aandoenlijks uitstraalt. Komend seizoen zet ze haar talenten in voor Theatergroep MAX., te beginnen met een reprise van ’t Geheven vingertje in september, ‘verstandig theater voor het betere kind’. Een gelauwerde, door Jetse Batelaan geregisseerde voorstelling: geselecteerd voor het Vlaamse en Nederlandse theaterfestival en genomineerd voor de VSCD Mimeprijs en de jeugdtheaterprijs De Gouden Krekel. Over de vraag wat goed is en wat niet en wie dat eigenlijk bepaalt. Voor iedereen vanaf tien jaar.

Grote, zelf lopende strandbeesten komen niet per se het best tot hun recht in een museale omgeving. Daarom organiseert Theo Jansen elke maand een ludieke tentoonstelling in zijn werkplaats in Ypenburg bij Den Haag. Zo demonstreert hij zaterdagmiddag 6 september weer een keer of tien de werking van zo’n uit pvc-buizen en plastic flessen samengesteld beest, geeft college over zijn werkwijze en de manier waarop hij het zenuwstelsel van zijn wonderwezens samenstelt, en toont het kerkhof waar de uitgestorven dieren liggen. Bovendien heeft hij voor de gegrepene recent een prachtig boek gemaakt, De grote fantast, goed voor vele uren mentale wereldvergroting. Overigens lopen er tot 13 oktober ook twee van Jansens strandbeesten op de patio van het Reina Sofía Museum in Madrid.
En dan nog een soort comeback, namelijk die van La Pat. Artiestennaam van Patty Trossèl. In de jaren tachtig maakte zij furore als frivool uitgedoste zangeres (veren, glimjurken, pruiken) van theatrale liederen in het Duits, Italiaans en Spaans. Haar extravagante optredens refereerden aan het vooroorlogse Berlijnse nachtleven. Maar naarmate de jaren vorderden werd La Pats uitdossing soberder, ze schreef een opera en muziek voor Theo & Thea, bezon zich in Amerika en India. Nu is er een nieuwe cd, Erinnerung. La Pat heeft nog altijd die wondermooie zware stem, waarmee ze dit keer zelfgeschreven liederen zingt gebaseerd op teksten van Rainer Maria Rilke. In 2009 reist ze met haar kunsten door het land.

INFO:
Theatergroep Max, www.tgmax.nl
Theo Jansen, www.strandbeest.com
La Pat, www.lapat.nl