Gewapend met grote spandoeken wachten ze op de komst van Phyu Hnin Htwe, een medestudente verwikkeld in een politieke rechtszaak. De 23-jarige studente gaf vrijwillig les in een dorpje dat betrokken is in een langlopend landrechtengeschil met een Chinees mijnbouwbedrijf. Ze was erg begaan met het lot van de boeren en steunde hun strijd.

Na ruim twee jaar van protesten tegen landconfiscaties van het mijnbouwbedrijf kwamen frustraties tot een uitbarsting in mei van dit jaar. De inwoners van het dorp kidnapten twee werknemers van het bedrijf die naar hun zeggen een stuk land afzetten waarvoor nog geen compensatie betaald was. Na een dertig uur durende ontvoering werden de twee mannen ongedeerd vrijgelaten. Phyu Hnin Htwe en zes anderen werden aangeklaagd voor de kidnapping.

De kopermijn, gelegen net naast het dorp, is een joint venture van het Chinese bedrijf Wanbao en de Union of Myanmar Economic Holdings, waarin het Birmese leger aandelen heeft. ‘Ze ziet er zwak en mager uit, ik denk dat het stress is’, zegt een van haar supporters aan het einde van de tweede dag van de rechtszaak. En de studente heeft reden om zich zorgen te maken. De rechtspraak in Myanmar is niet onafhankelijk en de betrokkenheid van het leger, dat mede-eigenaar is van de mijn, doet velen vrezen dat de rechtszaak niet eerlijk zal zijn.

Phyu Hnin Htwe is dusver de enige aangeklaagde die heeft moeten terechtstaan. Indien veroordeeld kan haar een gevangenisstraf van tien jaar opgelegd worden. ‘Ze heeft er niets mee te maken, haar arrest is bedoeld om studenten te intimideren. Door de studentenorganisaties in verband te brengen met misdaden proberen ze ons in een kwaad daglicht te stellen’, zegt de voorzitter van de grootse studentenvakbond.

De studenten hebben jarenlang het voortouw genomen in politieke activiteiten tegen de regering en velen van hen verdwenen voor jaren achter de tralies. De intimidatie van studenten is weer toegenomen in de laatste maanden en op universiteiten wordt gewaarschuwd tegen deelname aan politieke campagnes. ‘We laten ons niet bang maken, volgende keer komen we met nog meer supporters’, zegt een van de studenten.

Als Phyu Hnin Htwe wordt weggeleid, terug naar haar cel, roept ze nog: ‘Onderhandel niet met de regering over mij, ik moet gewoon vrijgelaten worden!’ Een paar dagen later wordt bekend dat de mijnbouwbedrijven de aanklacht hebben ingetrokken.